• Οικονομία

    «Καυτό» 48ωρο Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για αφορολόγητο και χρέος

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Μπαράζ συναντήσεων με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκών θεσμών θα έχει στην Ουάσιγκτον σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 και αύριο Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

    Η αυλαία ανοίγει σήμερα με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, που ετοιμάζει την γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα των stress test των τραπεζών, το waiver, τα «κόκκινα δάνεια».

    Ερήμην της Ελλάδας θα συνεδριάσει σήμερα και το «Washington Group», στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των θεσμών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

    Μια πρόγευση όσων θα συζητηθούν εκεί για την ελάφρυνση του χρέους, τον ρόλο του ΔΝΤ και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, θα δώσει στην κυβέρνηση ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Στη συνεδρίαση αυτή πρόκειται να διαφανούν μεταξύ άλλων και τα πρώτα σημάδια της στάσης που θα τηρήσει από εδώ και πέρα στο ελληνικό ζήτημα η Γερμανία, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

    Το Σάββατο θα γίνει και η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν.

    H Ελλάδα και οι πιστωτές της, μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

    Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Τα σενάρια για παράταση των μνημονίων διέψευσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή.



    ΣΧΟΛΙΑ