• First Top Stories

    Το come back των Θεσμών- Παρέμβαση Jack Lew

    Eurogroup


    Την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους παράγοντες στο πλαίσιο των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.

    H σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος στην αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα και η ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή γρήγορα. Συγκεκριμένα η Christine Lagarde δήλωσε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο “Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας”.

    Παρέμβαση υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, ζήτησε από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο- ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον Wolfgang Schäuble και τον Mario Draghi – ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

    Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Εχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

    Ο Lew ανέφερε ότι όλες οι πλευρές τον διαβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο στόχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο», συμπλήρωσε όμως, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθητικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να «βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν».

    Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, αποκάλυψε ότι ο Βarack Obama «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα». Ο Αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν». Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)».



    ΣΧΟΛΙΑ