• Πολιτική

    Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς – Η αυτοκριτική για την Ικαρία

    • NewsRoom


    Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς να είναι πιο προσεκτικοί, αλλά και πιο φειδωλοί στις δηλώσεις τους, ώστε να μην μπερδεύουν τους πολίτες, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Δεν παρέλειψε να κάνει αυτοκριτική για την Ικαρία.

    «Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται κεντρικά, πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί» σημείωσε εμφατικά.

    Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, Αλέξη Παπαχελά, αν πιστεύει ότι μπερδεύει τον κόσμο το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί μπορεί να λένε κάτι το πρωί και το ανάποδο το βράδυ ή να εξαγγέλλουν μόνοι τους μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχετε δίκιο ότι οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή ενδεχομένως να είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα. Και πρέπει να σας πω ότι ο κάθε υπουργός προφανώς διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλάκιου του και έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την αρμοδιότητά του.

    » Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται, θα έλεγα. Και οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ’ έξω από το πρόβλημα».

    Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «από τη στιγμή που μια απόφαση λαμβάνεται κεντρικά, αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν και πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Και νομίζω το μήνυμα αυτό πια έχει καταστεί απολύτως σαφές».

    Ερωτηθείς αν «θα τραβήξει αυτί», απάντησε: «Αυτό νομίζω το έκανα ήδη. Και από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε, όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Κι από τη στιγμή που έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο λέει ότι κάθε εβδομάδα παίρνουμε αποφάσεις, τα μέτρα είναι αυτά, πρέπει να τα υπηρετήσουμε, πρέπει να τα εξηγήσουμε».

    Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι υπουργοί «είναι πολύ έμπειροι και όλοι θεωρώ ότι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Εξάλλου έχω κάνει και σχετικά πρόσφατα ανασχηματισμό, άρα έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου σχετικά με τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ σε αυτή τη συγκυρία το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο, να μην υπάρχει σύγχυση και ό,τι φαινόμενα -όπως τα είπατε- κακοφωνίας υπήρχαν να διορθώνονται, είτε εν τη γενέσει τους ή ακόμα καλύτερα να προλαμβάνονται».

    Η αυτοκριτική για την Ικαρία

    Ερωτηθείς για τις εικόνες από την Ικαρία, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το βαρύ πρόγραμμα εκείνης της ημέρας, λέγοντας ότι κατέληξε για το φαγητό στον κ. Στεφανάδη. «Δεν νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής, ούτε νομίζω ότι φαντάστηκε κανείς ότι ξύπνησα ένα πρωί και ήθελα να πάω στην Ικαρία να πάω να φάω ντολμαδάκια γιαλαντζί» είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε την ουσία της επίσκεψης: «Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί».

    Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Τα ίδια άτομα που ήμασταν μαζί στο ελικόπτερο, τα ίδια άτομα βρέθηκαν σε αυτή τη βεράντα για ένα τραπέζι, ένα κέρασμα 15 λεπτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είμαι διατεθειμένος να την αναιρέσω. Σας είπα ότι η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου και πρώτος σας λέω εγώ ότι δεν θα επαναληφθεί. Θα φροντίσουμε στις επόμενες περιοδείες μας να μην υπάρχει καμία τέτοια εικόνα η οποία να δίνει και να στέλνει λάθος μήνυμα. Από τη στιγμή που η συζήτηση στην Ικαρία, αντί να πάει στις ανάγκες του νησιού πήγε εκεί, σημαίνει ότι προφανώς υπήρχε κάποιο πρόβλημα».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την «ποιότητα της αντιπολίτευσης» λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει τη διάσταση την οποία πήρε, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ικαρία. Και ο κ. Τσίπρας έκανε συναντήσεις σε μαγαζιά, συζήτησε με φορείς, σε κλειστά μαγαζιά, και προφανώς ήταν παραπάνω από δέκα άτομα και δεν φορούσαν και μάσκες. Είδατε κανέναν από τη Νέα Δημοκρατία να το αναδεικνύει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε την συζήτηση και βρίσκει μεγάλη απήχηση 

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανησυχούμε για την Αττική, βλέπουμε το τέλος του τούνελ – Τι είπε για το γεύμα στην Ικαρία



    ΣΧΟΛΙΑ