• Πολιτική

    Την Πέμπτη ορίζονται οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς – Τέλος η Ελένη Τουλουπάκη από την έρευνα της Novartis

    Ελένη Τουλουπάκη


    Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επιλέγει τους 14 εισαγγελείς που θα στελεχώσουν τη νέα υπέρ-Εισαγγελία, απότοκος της συγχώνευσης (ουσιαστικά της κατάργησης) της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με την Οικονομική Εισαγγελία.

    Η Ελένη Τουλουπάκη, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καλείται με τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να παραδώσει το βαρύ «χαρτοφυλάκιο» της. Όλες τις «καυτές» δικογραφίες που χειρίζεται, με πρώτη την έρευνα για τις μίζες της Novartis, για την οποία οι αποφάσεις της την έφεραν σε θέση κατηγορουμένης.

    Τα μέλη του ΑΔΣ του Αρείου Πάγου θα επιλέξουν τους 4 εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, τους ισάριθμους αναπληρωτές τους και τους 6 εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών που θα τους συνεπικουρούν.

    Επικεφαλής τους θα είναι ο αρχαιότερος εισαγγελέας, ο οποίος θα έχει την εποπτεία σε όλες τις έρευνες.

    Η θητεία τους θα είναι 3ετής.

    Οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπήρξε μεγάλη προθυμία από εισαγγελείς για να στελεχωθεί το νέο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

    Η καθυστέρηση της υποβολής του σχετικού ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Άρειο Πάγο (40 ημέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου) για κάποιους  αποδεικνύει ότι οι προϊστάμενοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών «έψαξαν» αρκετά μέχρι να βρουν πρόθυμους συναδέλφους τους για να δεχθούν να αναλάβουν καθήκοντα σε ένα πόστο νευραλγικό που συχνά-πυκνά «μυρίζει μπαρούτι».

    Οι πληροφορίες λένε ότι επικρατέστερος για τη θέση του προϊσταμένου της νέας Εισαγγελίας είναι ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος  υπηρετεί  ως επικεφαλής στη σημερινή Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

    Όπως προβλέπεται  στη σχετική διάταξη του νόμου:

    « Η θητεία των υπηρετούντων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, των αναπληρωτών τους, των συνεπικουρούντων αυτούς εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει τους ως άνω εισαγγελικούς λειτουργούς λήγει αυτοδικαίως από την τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος»



    ΣΧΟΛΙΑ