• Πολιτική

    Τηλεπικοινωνίες και τυχερά παιχνίδια οι «στυλοβάτες» των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις


    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και των τυχερών παιχνιδιών συνεισέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου το μισό των εισπραχθέντων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2011 έως σήμερα.

    Βάσει των στοιχείων της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού για το 2019 το δημόσιο έχει εισπράξει από τις αποκρατικοποιήσεις 5,445 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 1,220 δις. (ποσοστό 22,5% επί του συνόλου) αφορούν την διάθεση συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ενώ 1,821 δις. ευρώ (33,5%) την πώληση του ΟΠΑΠ, άδειες λειτουργίας παιγνιομηχανημάτων, τα κρατικά λαχεία και άλλα συναφή.

    Αναφορικά με τα τυχερά παιχνίδια σε γενικές γραμμές τα μεγάλα asset του δημοσίου στην αγορά αυτή έχουν εξαντληθεί.

    Στις τηλεπικοινωνίες υπάρχει και συνέχεια αφού επίκειται η πώληση φάσματος για το 5G με την βιομηχανία να βρίσκεται ήδη σε ανησυχία μήπως η όλη διαδικασία καταστεί καθαρά εισπρακτική, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις υπόλοιπες παραμέτρους, ώστε η Ελλάδα να μην μείνει εκτός της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Πάντως, ο προϋπολογισμός για το 2019 δεν έχει εγγράψει έσοδα από τις συχνότητες για το 5G, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν προγραμματίζεται για την επόμενη χρήση.

    Σύμφωνα επίσης με τον σχετικό πίνακα της εισηγητικής τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί (υπάρχουν ανάδοχοι) για το 2019 θα είναι 350,6 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν κυρίως από την πρώτη δόση για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια σε αυτό το σημείο που έχει όμως τη σημασία της. Στη σελίδα 135 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι τα έσοδα από το Ελληνικό θα μπουν στο ταμείο του κράτους το πρώτο τρίμηνο του έτους και στην αμέσως επόμενη, στον σχετικό πίνακα τα 300 εκατ. από την πρώτη δόση για το Ελληνικό έχουν καταχωρηθεί στο 4ο τρίμηνο του έτους…

    Ακόμα, το δημόσιο ευελπιστεί ότι θα έχει επιπλέον έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κατά την επόμενη χρήση, ύψους 1,180 δις. ευρώ, από διαγωνισμούς όπως αυτόν για την Εγνατία Οδό οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης Τσαμάζ: «Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kλειδί για τη μεταμνημονιακή εποχή η πρόοδος της Ελλάδας στις αποκρατικοποιήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντ. Κόουπ: Συνεχίζονται οι οικονομικές επιδόσεις και ο εκσυγχρονισμός των καταστημάτων του ΟΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ