• Πολιτική

    Τι συζήτησαν Μακρόν-Ροχανί στην τηλεφωνική τους επικοινωνία – Νέες απειλές απο Τραμπ

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή απόφασή του, η οποία αφορά και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ο Μακρόν τόνισε ότι δικός του στόχος είναι “να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα”.

    “Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν” ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

    Ο Μακρόν και ο Ροχανί συμφώνησαν “να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”, προστίθεται στο κείμενο.

    Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, οπότε λήγει η υπάρχουσα συμφωνία, καθώς και για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και γενικότερα για θέματα της Μέσης Ανατολής.

    Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε στον ομόλογό του πως η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    «Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Ευρώπη έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία και πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, να διευκρινίσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Ροχανί στον Μακρόν.

    Νέες απειλές εκτοξεύει ο Τραμπ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι θα συμβεί».

    Αν το Ιράν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε.

    Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, δεν κατέστη σαφές τι ενέργειες εννοούσε ο Τραμπ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιράν: Ο Τραμπ μας κάνει ψυχολογικό πόλεμο, συνεχίζουμε χωρίς περιορισμούς το πυρηνικό πρόγραμμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H ανακοίνωση του Τραμπ για το Ιράν σταθεροποίησε τη Wall Street – Παρέμεινε «στο κόκκινο» η τιμή του αργού



    ΣΧΟΛΙΑ