• Πολιτική

    Τι συμβαίνει με την Γιάννα Αγγελοπούλου και τις διχαστικές αναρτήσεις της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

    • NewsRoom


    «Φωτιά» στα social media βάζουν ορισμένες από τις αναρτήσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στον επίσημο λογαριασμό της.

    Προ ημερών σάλο είχε ξεσηκώσει η ανάρτηση της συνέντευξης του Χρίστου Παπαδημητρίου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ τελευταίο περιστατικό είναι η ανάρτηση για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Ο Χρ. Παπαδημητρίου ανέφερε στη συνέντευξή του ότι «δουλεύουμε για να παράγουμε δεδομένα, data, για τους ιδιοκτήτες των πέντε ψηφιακών κολοσσών, και έτσι γιγαντώνουν την δύναμή τους επάνω μας», με δεκάδες χρήστες των social media να σχολιάζουν τι ακριβώς εξυπηρετεί η αναπαραγωγή της συγκεκριμένης συνέντευξης από μια επιτροπή που έργο έχει την προετοιμασία της Ελλάδας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

    Νωρίτερα, έντονες συζητήσεις είχε προκαλέσει μια αναφορά για την περίοδο της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς  η Επιτροπή είχε επιλέξει να αναδημοσιεύσει σε ανάρτησή της ένα παλαιό κείμενό του ο Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Φιλοσοφίας και Θεωρίας Θεσμών και Δικαίου στο ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021, στο οποίο χαρακτήριζε την περίοδό του Καποδίστρια ως «δικτατορία». Οι αντιδράσεις ανάγκασαν  την Επιτροπή να λάβει θέσει ζητώντας να υπάρχει νηφαλιότητα ως προς τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να διατυπώνονται στον διάλογο γύρω από τα ιστορικά ζητήματα, ενώ και ο ίδιος ο κ. Χατζής έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το κείμενό του είχε γραφεί, «για άλλο θέμα και σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο».

    Στην τελευταία περίπτωση που ξεσήκωσε νέα σχόλια, μεταξύ των οποίων και η έντονη κριτική του Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου,  ο επίσημος λογαριασμός του «Ελλάδα 2021» ανήρτησε βίντεο από την ταινία του Κώστα Γραβρά «Ζ», η οποία εξιστορεί την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

    Οι χρήστες των social media αναρωτιούνται γιατί η επιτροπή επέλεξε να κάνει αυτή την ανάρτηση που αφορά μια μεταγενέστερη περίοδο της ιστορίας και όχι μια αναφορά στην δολοφονία της ηρωίδας της επανάστασης, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, η οποία σημειώθηκε την ίδια ημερομηνία, στις 22 Μαΐου 1825.



    ΣΧΟΛΙΑ