• Πολιτική

    Τι περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα του Λοβέδρου που προσπάθησε να κρύψει ο Βούτσης

    • NewsRoom
    Ανδρέας Λοβέρδος

    Ανδρέας Λοβέρδος


    Την ώρα που ο πρωθυπουργός αποκάλυπτε το απόρρητων συνομιλιών μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ριάντ, σε μια προσπάθεια να καλύψει πολιτικά τον Πάνο Καμμένο, το προεδρείο της Βουλής συνέχιζε την πρωτοφανή του στάση να εμποδίζει την ενημέρωση των βουλευτών από παρόμοια έγγραφα, με διαφορετικό περιεχόμενο, τα οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Μάλιστα, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, προσπάθησαν να καταθέσουν εκ νέου τα έγγραφα, για να ενημερωθούν οι βουλευτές, για να βρουν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος πάντως δεν έδειξε καμία απολύτως ευαισθησία για τις αποκαλύψεις διαβαθμισμένων συνομιλιών από τον πρωθυπουργό. Αντίθετα προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμποδίσει την αποκάλυψη νέων εγγράφων που θα έθεταν σε κίνδυνο το αφήγημα της κυβέρνησης, προστατεύοντας τον Πάνο Καμμένο.

    Τι περιείχαν όμως τα έγγραφα που κατέθεσαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης; Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι, μέσω επιστολή τους.

    Πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά εικόνες εξέπεμψε η Ολομέλεια της Βουλής κατά την επεισοδιακή συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

    «Εμείς οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού καταγγέλλουμε την απόπειρα Υπουργών, αλλά και του Προέδρου της Βουλής να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017, προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο αρχηγοί.

    «Οι σχετικές παρεμβάσεις υπουργών και του Προέδρου της Βουλής αποτελούν αποδείξεις τόσο άγνοιας της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όσο και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Αποτελεί, ωστόσο, και μνημείο υποκρισίας, αφού το ένα από τα τρία αυτά έγγραφα, της δήθεν διακρατικής συμφωνίας, το κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή και την έδωσε στη δημοσιότητα.

    Η απόπειρα στέρησης από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες βουλευτές στοιχείων που διευκολύνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, για πολύ σοβαρό θεσμικό και πολιτικό θέμα, δεν θα περάσει. Καταθέτουμε σήμερα στην Βουλή και δίνουμε στη δημοσιότητα τα τρία έγγραφα που δόθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017. Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής για μια σκανδαλώδη και επικίνδυνη υπόθεση στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών, που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φθάνουν».

    Οι ίδιοι δε εξηγούν ότι τα έγγραφα αφορούν:

    «α. Την ενημέρωση του πρέσβη της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρονίου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, την 24η Αυγούστου, πως έρχονται στην Αθήνα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, πως αν δεν επιθεωρήσουν αυτοί τα βλήματα δεν θα τα αγοράσουν και πως αυτοί είναι αρμόδιοι να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία.

    β. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου 2017 να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

    γ. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία (αυτή δηλαδή που γράφηκε τον Ιούνιο του 2017 με τον μεσάζοντα), στην οποία και επισυνάπτεται το κείμενο της συμφωνίας αυτής».

    Παράλληλα από το γραφείο τύπου του κόμματος διαβιβάστηκαν και τα επίμαχα απόρρητα έγγραφα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βουλή: Ένα εξάωρο πολιτικό πόκερ, που δεν αφορά στους πολίτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας «ξαναντύθηκε» Ανδρέας Παπανδρέου: Κύριε Μητσοτάκη «καληνύχτα σας» (video)

     



    ΣΧΟΛΙΑ