• Πολιτική

    Τι λένε στην Κυβέρνηση για το ξέσπασμα Ερντογάν – Σε επικίνδυνη περιδίνηση η Τουρκία

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ψυχραιμία αλλά και έκδηλη ανησυχία στην Κυβέρνηση για το εκτός ελέγχου νέο ξέσπασμα Ερντογάν, ο οποίος όπως λένε Κυβερνητικά στελέχη «απασφάλισε» με επικίνδυνο τρόπο μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Φόβοι και για θερμό καλοκαίρι.

    «Σε λεκτική αντιπαράθεση με τον Ερντογάν εμείς δεν πρόκειται να μπούμε, σπασμωδικές αντιδράσεις δεν θα έχουμε» ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές στο mononews.gr.

    «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης»

    Μετά από ένα τρίωρο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Ερντογάν εξήλθε ως μαινόμενος ταύρος εν υαλοπωλείο για να δηλώσει πως δεν θέλει να ξαναδεί μπροστά του τον Κ. Μητσοτάκη, έσκισε τον «οδικό χάρτη» επαναπροσέγγισης των δύο χωρών που είχε συμφωνηθεί προ διμήνου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους δύο ηγέτες, παραπονέθηκε που «μαρτυρήσαμε» την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στον Πρόεδρο Μπάιντεν και που διαμαρτυρηθήκαμε για τυχόν πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

    Τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο – μαχαιριές για τον Ερντογάν

    Κάθε χειροκρότημα στον Πρωθυπουργό στο Κογκρέσο πρέπει να ήταν και μία μαχαιριά στον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος αντιλαμβάνεται πλήρως πως F-16 «γιοκ» αν το Κογκρέσο το αποφασίσει.

    «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» δήλωσε κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό πως επιχείρησε να μπλοκάρει την αγορά των F-16 από την Τουρκία.

    “Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων”

    «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», δήλωσε άμεσα από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο Γιάννης Οικονόμου.

    Δ. Καιρίδης: Σε στρατηγική περιδίνηση η Τουρκία

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δείχνει εκνευρισμό, το έχει ξανακάνει και με άλλους ηγέτες και στην πορεία αναδιπλωθηκε δηλώνει μιλώντας στο mononews.gr ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

    «Προφανώς υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός στην Τουρκία για την επιτυχία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, αλλά το βασικό ζήτημα είναι η διαρκής σύγχυση και στρατηγική περιδίνηση της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, που προκαλεί αυτού του τύπου τις εντάσεις» σημειώνει.

    Μια επικίνδυνη κλιμάκωση

    Είναι προφανές πως η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η οποία μεταδόθηκε από όλα τα τουρκικά ΜΜΕ “έτσουξε” τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η στρατηγική του δεν βγάζει κανένα νόημα. με αυτό τον τρόπο δεν θα πάρει σίγουρα αυτό που θέλει εκτιμούν στο mononews.gr διπλωματικές πηγές οι οποίες υπογραμμίζουν πως ο Ερντογάν έχει «απασφαλίσει» χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν για αυτό ευθύνονται και εσωτερικοί λόγοι, όπως οι επερχομενες εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023.

    «Είναι σίγουρα επικίνδυνο» εκτιμούν αρμόδιες πηγές αλλά σημειώνουν πως ο ίδιος ο Ερντογάν είναι αυτός που φταίει για την θέση στην οποία βρίσκεται.

    «Δεν θα τολμήσει θερμό επεισόδιο»

    Άλλοι έμπειροι αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής, εκτιμούν πως ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε κάποιο ακόμη πιο παράτολμο και επικίνδυνο βήμα μέσα στο καλοκαίρι.

    «Σε αυτή τη φάση, με το Ουκρανικό ανοιχτό και τους Αμερικανούς στα κάγκελα δύσκολα θα κάνει κάποια επιθετική κίνηση» εκτιμούν, προσθέτουν όμως άμεσα πως «τίποτα φυσικά δεν αποκλείεται».

    Διαβάστε επίσης:

    Οργή Ερντογάν για Μητσοτάκη: Για μένα πια δεν υπάρχει, δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του

    Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις Ερντογάν: Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών

    Ερντογάν: Ο κακός γείτονας μετέτρεψε την Τουρκία σε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ