• Πολιτική

    Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις Ερντογάν: Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών

    • NewsRoom


    Ηχηρή απάντηση έστειλε η Αθήνα στην Άγκυρα στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

    «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο ταεθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα», αναφέρει σε δήλωσή του, ο υφυπουργόςπαρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ,Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις προκλητικές αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν.

    «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τιςσυμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», επισημαίνει ο Γιάννης Οικονόμου.

    Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης

    Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

    «Ας σκεφτεί μόνος του. Δεν θα του μιλήσω από εδώ και στο εξής. Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στις διαπραγματεύσεις μας αλλά πήγε στις ΗΠΑ και άσκησε κριτική στην Τουρκία», ανέφερε.

    Ο Ερντογάν κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία στη Γερουσία και τις συστάσεις για μη πώληση F-16 στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».

    Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».

    «Η Τουρκία θα λάβει μέτρα για να ολοκληρώσει τις εργασίες για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών 18 μιλίων κατά μήκος των νότιων συνόρων της», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

    «Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτες αμυντικής βιομηχανίας»

    O Ερντογάν είχε αφήσει από φροντίσει από νωρίς τη Δευτέρα να δείξει την έντονη ενόσχλησή του για τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο κατά των προκλήσεων της Άγκυρας.

    Σε ένα ακόμα  «σόου» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, κατά της διάρκειας της πανηγυρικής τελετής καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis (γερμανικής κατασκευής υποβρύχια τύπου «Παπανικολής») στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Ερντογάν φρόντισε να επαναφέρει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», υποστηρίζοντας πως «τα τελευταία 5 χρόνια τρέχουμε 750 σχέδια της αμυντικής βιομηχανίας. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό, για την ασφάλεια της “Γαλάζιας Πατρίδας”».

    Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Οργή Ερντογάν για Μητσοτάκη: Για μένα πια δεν υπάρχει, δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του



    ΣΧΟΛΙΑ