• Πολιτική

    Τι ειπώθηκε στην Προανακριτική: Οι «προστάτες του Φρουζή» και ο… Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πολάκης

    • NewsRoom


    Άδοξο τέλος είχε και η προσπάθεια επανέναρξης των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με την στάση του να οδηγήσει σε αναβολή της συνεδρίασης της Πέμπτης, οδηγώντας για τρίτη φορά στην αναβολή της εξέτασης του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή.

    Η συνεδρίαση αναβλήθηκε πριν ακόμα ξεκινήσει καθώς στην αίθουσα εμφανίστηκαν, όπως είχε προειδοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, ζήτησε από τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο (οι οποίοι έφτασαν στην αίθουσα 150 συνοδευόμενοι από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε… στρατιωτικό σχηματισμό, σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες)  να αποχωρήσουν από την αίθουσα, κάτι που οι δύο αρνήθηκαν να κάνουν.

    Οι διάλογοι που εκτυλίχθηκαν τόσο εντός της αίθουσας που συνεδριάζει η Επιτροπή όσο και εκτός αυτής είναι χαρακτηριστικοί:

    Σπύρος Λάππας ΣΥΡΙΖΑ: «Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου»

    Γιάννης Μπούγας  Πρόεδρος Επιτροπής:  «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση; Τι θα κάνουν οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος;»

    Σπύρος Λάππας: «Έχουν αυτόνομη προσωπικότητα και παρουσία. Θα αποφασίσουν οι ίδιοι».

    Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Είμαι εδώ κατ’ εντολήν του Προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα».

    Γιάννης Μπούγας: «Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».

    Ο Γιάννης Μπούγας ζήτησε ξανά από τους βουλευτές να αποχωρήσουν, ενώ αυτοί αρνούνται φωνάζοντας, κάτι που οδηγεί στη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων.

    Η αντιδικίες συνεχίστηκαν και έξω από την αίθουσα στις συζητήσεις μπροστά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται αν είναι στην Επιτροπή, και ότι διεκόπη η διαδικασία γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας. ««Ο κ. Φρουζής έχει έρθει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να εξεταστεί. Η κατάθεση του κ. Φρουζή αναβάλλεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στην επιτροπή βρίσκονται άτομα που απαγορεύεται να βρίσκονται, γιατί διαφορετικά είναι μη νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής και όποια κίνηση κάνουμε θα δημιουργήσει ακυρότητα».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, είπε ότι η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει με μη νόμιμη σύνθεση και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθησαν επανειλημμένα να αποχωρήσουν και απάντησαν αρνητικά. Τελευταίοι από την αίθουσα και αφού είχαν αποχωρήσει όλα τα άλλα μέλη της επιτροπής, βγήκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα. Στη συνέχεια θα υπάρξουν δηλώσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

    Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι θέλουν να προστατέψουν τον Φρουζή και γι’ αυτό δεν θέλουν μέσα τον ίδιο και τον κ. Τζανακόπουλο, δηλώνοντας ότι και την επόμενη φορά θα είναι εδώ και οι δύο.

    Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος δήλωσε ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση. «Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί σημειώθηκαν τα ίδια με φωνές και εντάσεις».

    Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ» με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να της απαντά ότι «η πλειοψηφία άφησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον αυτοεξευτελισμό τους», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει πεζοδρόμιο τη Βουλή».

    Απευθυνόμενος μάλιστα στην κ. Γεροβασίλη σχολίασε ότι «έχουν κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός χαράσσει γραμμή» με την Όλγα Γεροβασίλη να ανταπαντά ότι θα τον πάνε και για «Πρόεδρο της Δημοκρατίας».



    ΣΧΟΛΙΑ