• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι κοντά στην απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» – Τι είπε για Χάγη

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σε χαλαρό κλίμα υποδέχθηκε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο εστιατόριο Σχεδία Home που βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από την πλατεία Συντάγματος, επί της οδού Κολοκοτρώνη, στο καθιερωμένο γεύμα ενόψει της έλευσης του νέου έτους.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας με χαλαρή διάθεση, ανέφερε: «Χρόνος υπάρχει… Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί, αν είναι δυνατόν, με 300 ψήφους και  επανέλαβε ότι η επιλογή του θα είναι τέτοια, που αν τα άλλα κόμματα δεν την στηρίξουν, θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες το γιατί.

    Ερωτηθείς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να δώσει μεγάλη έκταση στο θέμα, μένοντας στην χαλαρή διάθεση της ημέρας.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι «στη Χάγη θα πηγαίναμε με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και όχι για τα χωρικά ύδατα».

    Για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία είναι διπλωματικά απομονωμένη, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα «δεν θέλει η Λιβύη να γίνει μαύρη τρύπα. Θέλουμε πολιτική λύση, που θα την αγκαλιάζει η ΕΕ».

    Σε ερώτηση αν ο στρατάρχης Χαφτάρ είναι αξιόπιστος, απάντησε: «Θα δούμε αν θα επικρατήσει τελικά. Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι όποιο καθεστώς προκύψει στην Λιβύη να μην εφαρμόσει τα μνημόνια που υπέγραψε με την Τουρκία».

    Για τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε ότι δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς τονίζοντας ότι «η πρόταση μας είναι κοντά σε αυτό που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι. Αλλά, αν χρειαστεί θα ψηφιστεί από 158».

    Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι πολίτες νιώθουν πιο ασφαλείς και αυτό φαίνεται έξω στους δρόμους.



    ΣΧΟΛΙΑ