• Πολιτική

    Θρίλερ στον Περσικό: Σε αχαρτογράφητα νερά τα ελληνικά τάνκερ μετά το ρεσάλτο

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου


    Σε κίνδυνο πάνω από 17 τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο εκτιμούν στην Κυβέρνηση μετά την πειρατική προσνήωση των φρουρών της επανάστασης, την οποία για προπαγανδιστικούς λόγους κατέγραψαν οι ιρανικές αρχές και διέρρευσαν στον ελεγχόμενο τύπο, ως μήνυμα στην Δύση.

    Κανείς στην Κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα επιχείρηση των Ιρανών σε κάποιο άλλο πλοίο ελληνικών συμφερόντων καθώς οι Ιρανοί εφευρίσκουν συχνά ακαθόριστες θαλάσσιες «παραβιάσεις» για να δικαιολογήσουν την κατάσχεση πλοίων με σημαίες άλλων χωρών, με τις οποίες βρίσκονται σε κάποιου είδους διαμάχη.

    Η Αθήνα έχει δώσει οδηγία στα τάνκερ να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν και να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές.

    Σε τεντωμένο σχοινί στα στενά του Ορμούζ

    Αποτέλεσμα, ο Περσικός κόλπος, από τα στενά του Ορμούζ ως τον Οσμανικό Κόλπο να καθίσταται επικίνδυνος έως απαγορευτικός για την ελληνική ναυτιλία, τουλάχιστον για την ώρα.

    Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες».

    Πληροφορίες για κατάσχεση φορτίων

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες μάλιστα οι Ιρανοί έχουν ήδη πάρει μέρος του φορτίου που μετέφεραν τα ελληνικά τάνκερ.

    Από την Κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως οι 10 Έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους, στα πλοία όμως παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

    Ανησυχία ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας

    Το βράδυ της Δευτέρας έγινε κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται. Μέσα σε λίγη ώρα, τρεις Υπουργοί Εξωτερικών από πανίσχυρες χώρες κάλεσαν τον Νίκο Δένδια.

    Μόνο και μόνο, αυτή η εξέλιξη φανερώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

    Η αρχή έγινε με τον Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία από τους Φρουρούς της Επανάστασης».

    «Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας»

    «Η συνεχιζόμενη παρενόχληση και εμπλοκή στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες είναι απειλή για την θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στον Νίκο Δένδια.

    Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με το State Department, συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία, το φορτίο και τα πληρώματά τους.

    «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το αμερικανικό υπουργείο.

    Ο Νίκος Δένδιας είχε, ωστόσο, επικοινωνία για τα συγκεκριμένα θέματα τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαίρ Λαπίντ, όσο και τον Σαουδάραβα Φαισάλ μπιν Φαρχάν.

    Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη καθώς στο πλήρωμα που κρατείται, περιλαμβάνεται και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Απρόκλητη ενέργεια των Ιρανών»

    Η Κυβέρνηση τονίζει πως η Τεχεράνη έχει αντιδράσει απρόκλητα και κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και δικαίου της Θάλασσας.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου στην Εύβοια είχε γίνει «με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι Αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή.

    Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

    Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, έγινε η ενέργεια αυτή στο πλοίο που είχε το ιρανικό πετρέλαιο».

    Διαβάστε επίσης:

    Αποφύγετε τα χωρικά ύδατα του Ιράν-Οδηγία Ελλάδας μετά την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

    Αν δεν αποδεσμευτεί το Pega, δεν θα απελευθερωθούν τα δύο ελληνόκτητα πλοία από το Ιράν!



    ΣΧΟΛΙΑ