Πολιτική

Δυσφορία από τις Βρυξέλλες για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά


Τη δυσφορία τους για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά εκφράζουν οι Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ενημέρωσε το Eurogroup πριν την ανακοίνωση του για την ισχύ του μειωμένου φόρου.

Συγκεκριμένα, την επιθυμία του για κατάργηση της εξαίρεσης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου μέχρι το τέλος τους έτους εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αν και αναγνώρισε ότι πάντα υπάρχει ευελιξία.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ΦΠΑ στη νησιά και την παράταση του μέτρου μέχρι το τέλος του έτους, ο αξιωματούχος απάντησε ότι τα αρμόδια όργανα του Εurogroup δεν είχαν ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι το μέτρο ισχύει για έξι μήνες και θα πρέπει να καταργηθεί στο τέλος του έτους.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη μείωση των συντάξεων και την «ευελιξία» στην οποία είχε αναφερθεί ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης, ο αξιωματούχος είπε ότι το μέτρο έχει αποφασιστεί και είναι δέσμευση του προγράμματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, αλλά συνέστησε στην κυβέρνηση ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβες» από την Die Welt: Ο Τσίπρας παζάρεψε τη μείωση του ΦΠΑ με την επιστροφή μεταναστών – Η Μέρκελ δεν συμφώνησε στο «πάγωμα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαμένος στη μετάφραση πάλι ο Τσίπρας: Άλλα του είπε η Μέρκελ, αλλά κατάλαβε για τον ΦΠΑ στα νησιά


ΣΧΟΛΙΑ