• Business

    Σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά


    Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με ημερομηνία λήξεως – έως τις 31 Δεκεμβρίου – πρόκειται να ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά της  Λέρου, Λέσβου, Κω, Σάμου και Χίου, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη χώρα.

    Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο οδηγό της ΑΑΔΕ, οι μειωμένοι συντελεστές κατά 30% δεν εφαρμόζονται στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και στα μεταφορικά μέσα.

    Οι μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται για τα αγαθά που:

    α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά, ή

    β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στον φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, ή

    γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στον φόρο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στο πλαίσιο της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, ή

    δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

    Όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής δύο προϋποθέσεις:

    1) Οι υπηρεσίες παρέχονται από υποκείμενους στον φόρο που έχουν την εγκατάστασή τους στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές. Στην έννοια της εγκατάστασης περιλαμβάνεται η ύπαρξη της έδρας ή του κεντρικού ή υποκαταστήματος που λειτουργεί μόνιμα και όχι ευκαιριακά, από τα οποία πραγματοποιείται η παροχή των υπηρεσιών.

    2) Η εκτέλεση των υπηρεσιών ολοκληρώνεται υλικά εντός των νησιωτικών αυτών περιοχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβες» από την Die Welt: Ο Τσίπρας παζάρεψε τη μείωση του ΦΠΑ με την επιστροφή μεταναστών – Η Μέρκελ δεν συμφώνησε στο «πάγωμα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμένος στη μετάφραση πάλι ο Τσίπρας: Άλλα του είπε η Μέρκελ, αλλά κατάλαβε για τον ΦΠΑ στα νησιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσφυγικό: Χρήματα οι άλλοι – Πρόσφυγες και μειωμένο ΦΠΑ για 6 μήνες εμείς



    ΣΧΟΛΙΑ