• Πολιτική

    Θαυμασμός και συγκίνηση μπροστά στον «Τζόκεϋ» του Εθνικού Αρχαιολογικού για τον Νετανιάχου


    Τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου υποδέχθηκε λίγα λεπτά μετά της 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μαζί με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για μία επίσκεψη γνωριμίας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην ολότητά του. Και πράγματι ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου σε μία ιστορία 7.000 ετών αρχίζοντας από την Νεολιθική εποχή και φθάνοντας ως την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή. Όλη αυτή τη μακρά περίοδο δηλαδή, που καλύπτει το πρώτο μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.

    Στην επίσκεψη αυτή μάλιστα τον κ. Νετανιάχου  συνόδευσε η σύζυγός του, καθώς και ο γιός του, φοιτητής Αρχαιολογίας, ενώ παρών ήταν και ο γιος του Έλληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου βρέθηκε στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό, για την υπογραφή του αγωγού EastMed αλλά αναχώρησε νωρίτερα από το προγραμματισμένη ώρα, λόγω της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

    Ιδιαίτερη εντύπωση σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, που έγινε σε εξαιρετική ατμόσφαιρα έκαναν οι γνώσεις και η αντίληψη του ισραηλινού επισήμου σχετικά με την αρχαία τέχνη, καθώς ήταν ολοφάνερο για τους παρισταμένους, πως πρόκειται για τακτικό επισκέπτη μουσείων και όχι άνθρωπο που τα επισκέπτεται απλώς για λόγους εθιμοτυπίας. Επόμενο άλλωστε, καθώς προέρχεται και ο ίδιος από έναν πολιτισμό με μακρότατη ιστορία.

    1. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου με τη σύζυγό του, παρούσης και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη\
    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη(Α) , υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) (Δ) στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

    Η ξενάγηση, την οποία έκανε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κυρία Μαρία Λαγογιάννη άρχισε από τον περίφημο «Σκεπτόμενο» της Νεολιθικής εποχής, συνεχίσθηκε στον Κυκλαδικό Πολιτισμό με τα κυκλαδικά ειδώλια και τα τηγανόσχημα αγγεία, ακολούθησαν τα Μυκηναϊκά εκθέματα, που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες ενώ ο κ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα μπροστά στον «Τζόκεϋ» του Αρτεμισίου, δείχνοντας το θαυμασμό και τη συγκίνησή του για το σπουδαίο χάλκινο έργο της Ελληνιστικής εποχής.

    Ακολούθησαν οι  Κούροι και ο Δίας του Αρτεμισίου αλλά ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων με την μοναδικότητά του. Το ενδιαφέρον μάλιστα ήταν τέτοιο, που κάποια στιγμή ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε και ένα κάθισμα ώστε να απολαύσει την ξενάγηση εν είδει διάλεξης.

    Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, που έφθασε νωρίτερα, στις 10,30 το πρωί στο Μουσείο είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί εγκαταστάσεις του, συγκεκριμένα τα εργαστήρια συντήρησης, όπου εκτελείται το διαρκές έργο προστασίας των πολύτιμων εκθεμάτων. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε για μία ακόμη φορά  το θερμό του ενδιαφέρον για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τονίζοντας τη σημασία του μεγάλου έργου επέκτασης και αναβάθμισής του, που έχει ανακοινωθεί άλλωστε με τις  προγραμματικές του δηλώσεις.

    Ήδη, όπως είναι γνωστό, αυτόν τον καιρό γίνεται το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση με την σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του Εθνικού Αρχαιολογικού με νέες υπόγειες εγκαταστάσεις και την σύνδεσή του με το κτίριο Ακροπόλ της Πατησίων.



    ΣΧΟΛΙΑ