• Top Stories

    Θα γίνει η συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση;

    • NewsRoom


    Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει τους εκπροσώπους των αγροτών στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου και η πρόσκληση είναι δεδομένη, με τους αγρότες να έχουν πλέον την ευθύνη της θετικής ή αρνητικής ανταπόκρισης σε αυτή. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι προωθείται η συμμετοχή εκπροσώπων που δεν ανήκουν σε μπλόκα και από την άλλη η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία αλλαγή στο προγραμματισμένο ραντεβού τους.agrotes maximoy 2Παράλληλα, τα μπλόκα της Νίκαιας ζήτησαν μετάθεση του ραντεβού με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη, ενώ εκείνα των Τεμπών, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ουσία των συζητήσεων. Αγρότες από πολλά αγροτικά μπλόκα διαμηνύουν ότι δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ’ αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

    Η κυβέρνηση ετοίμαζε χθες πυρετωδώς μία σειρά από βελτιωτικές προτάσεις, ώστε να πειστούν οι αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μέχρι αργά το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει την τελική κυβερνητική πρόταση σήμερα στους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών.

    Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών-παροχών, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε και η αυτονόμηση του ΟΓΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου θεωρεί ότι με τις νέες προτάσεις υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης, εφόσον όλες οι πλευρές επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις σε ασφαλιστικό – φορολογικό. Προανήγγειλε ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αγορές, την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος κ.ά., ενώ σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

    Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εκτίμησε χθες ότι «θα γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι αυτό που θα κάνει είναι μια προσπάθεια εξάντλησης όλων των περιθωρίων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».



    ΣΧΟΛΙΑ