• Πολιτική

    Θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου; Η απάντηση…προσεχώς

    Θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου; Η απάντηση…προσεχώς


    Μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων κοντά στις 30.000 και τις τελευταίες «μαύρες» εξελίξεις, η συζήτηση για να πάρει παράταση το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές έχει «ανάψει». Μία πρώτη συζήτηση, σχετικά, έγινε την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας.

    Οι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και πως θα μπορούσε αυτή να επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων, καθώς το επιδημιολογικό αποτύπωμα της παραλλαγής «Ο» όλο και «δυναμώνει» ειδικά στην Αττική, ενώ αναμένεται να επικρατήσει εντελώς το επόμενο διάστημα.

    Αποφάσεις, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί, αλλά η συζήτηση για τα σχολεία θα ενταθεί στις επόμενες συνεδριάσεις και  αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θα εισηγηθούν την παράταση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων.

    Η κυβέρνηση, πάντως, που λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις, τονίζει πως δεν τίθεται ακόμη θέμα παράτασης στο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο δεν αποκλείει νέα μέτρα που αφορούν αυστηροποίηση στον διαγνωστικό έλεγχο.

    Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι η επιστροφή στα θρανία για όλους τους μαθητές με αποτέλεσμα από rapid test στο χέρι.

    Το θέμα της λειτουργίας των σχολείων πάντως παραμένει το μείζον ζητούμενο.

    Έως τώρα ισχύει η δέσμευση ότι όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά, με τεστ, μέτρα, μάσκες κ.λπ. και ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους μετά τις γιορτές στην ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί.

    Δεν έχει κανείς λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να μην κλείσουν τα σχολεία για άλλη μία χρονιά.

    Έχει όμως κάθε λόγο να ανησυχεί και να αναρωτιέται, πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία δίχως πρόβλημα, με ένα μείγμα ανεμβολίαστων εφήβων (και των γονέων τους) και ανεμβολίαστων προεφήβων, παιδιών και νηπίων.

    Με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, οποιοδήποτε πισωγύρισμα, στο θέμα αυτό, δεν θα είναι τόσο απλό και το πολιτικό – κοινωνικό – ψυχικό κόστος του θα είναι από μεγάλο έως και τεράστιο.

    Διαβάστε επίσης

    Πλεύρης: Ως τις 2 τα ξημερώματα στο ρεβεγιόν χωρίς μουσική – Μέχρι τα μεσάνυχτα τις άλλες ημέρες

    Μόσιαλος: Τι δείχνουν για την Όμικρον τα στοιχεία από τις διασωληνώσεις στη Βρετανία

    ΕΟΔΥ: Το 22% των κρουσμάτων ανήκει στις ηλικίες 4-18 ετών – Μεγάλο το βάρος στις ηλικίες 18-39



    ΣΧΟΛΙΑ