• ΥΓΕΙΑ

    Πλεύρης: Ως τις 2 τα ξημερώματα στο ρεβεγιόν χωρίς μουσική – Μέχρι τα μεσάνυχτα τις άλλες ημέρες

    • NewsRoom
    Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας

    Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας


    Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για επιπλέον κλίνες.

    Τα μέτρα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

    Η εστίαση θα λειτουργεί μέχρι τα μεσάνυχτα μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια μέχρι έξι άτομα, και χωρίς μουσική.

    Ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο θα ισχύει ως τις 2 το πρωί, αλλά θα ισχύουν οι απαγορεύσεις.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, στην κοινότητα, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη, τόσο αναφορικά με τα κρούσματα που είδαμε χθες όσο και με αυτά που θα δούμε σήμερα. Όμως, το ΕΣΥ δέχεται πίεση και από τη Δέλτα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για παροχή προσωπικού.

    Οι νοσηλείες, όπως είπε και ο υπουργός, σύμφωνα με τα στοιχεία από το εξωτερικό, είναι ηπιότερες και όχι τόσο μακρόχρονες. Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες από την Όμικρον και πρέπει να πάψουν να διασπείρονται, όπως τονίστηκε, ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν. Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς, υπογράμμισε ο υπουργός.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε επίσης, το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμών.

    Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από τα οικογενειακά τραπέζια

    Όπως ειπώθηκε επίσης, αυτήν τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών, που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Γι’ αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ. Μέσα στις απαγορεύσεις, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.

    Τα δεδομένα, όπως είπε ο υπουργός, μάς κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό. Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών.

    Τα μέτρα από Πέμπτη 30 Ιανουαρίου

    Τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασισθεί και επρόκειτο να εφαρμοσθούν από τις 3/1, θα ξεκινήσουν από αύριο Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου πιθανόν με κάποιες προσαρμογές.

    Τα μέτρα αυτά είναι:

    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
    • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
    • Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24:00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
    • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Η μουσική θα διακόπτεται όταν δεν θα τηρούνται οι περιορισμοί.
    • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
    • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
    • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
    • Aναμένεται επίσης να εκδοθούν ειδικές και σαφείς συστάσεις για τις συγκεντρώσεις στο σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: Έκρηξη κρουσμάτων και σήμερα – Θα ξεπεράσουν τις 25.000

    Αντιδράσεις από τα κέντρα διασκέδασης: Τα νέα μέτρα ισοδυναμούν με λουκέτο



    ΣΧΟΛΙΑ