• Πολιτική

    Τετ α τετ Ανδρουλάκη-Κόστα στην Πορτογαλία – Οι προτάσεις για την ακρίβεια και το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα

    • NewsRoom
    Στη συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης

    Στη συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης


    Συνάντηση δύο ωρών είχαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Ανδρουλάκης στην έδρα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα.

    Η συνάντηση είχε πολλαπλά μηνύματα και πολιτικούς συμβολισμούς, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης γίνεται ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης αρχηγός κόμματος που επισκέπτεται τη Λισαβόνα λίγα 24ωρα πριν την ορκωμοσία του Αντόνιο Κόστα και την συνέχιση της παρουσίας του στο τιμόνι της χώρας της Ιβηρικής.

    Οι δυο άνδρες συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπου προεξάρχουσα θέση είχαν τα ζητήματα οικονομίας, η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια με ενεργητικές πολιτικές που προστατεύουν τους πολίτες από την κερδοσκοπία των αγορών ενέργειας, το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, που ήδη εφαρμόζει η Πορτογαλία, καθώς και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε την ατολμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και να προβεί στη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά παρά την υπεραπόδοση εσόδων του κράτους τους μήνες του αυξημένου πληθωρισμού. Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι σε εβδομαδιαία βάση στη χώρα του υπολογίζονται οι υπεραποδόσεις του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία, οι οποίες στη συνέχεια αποδίδονται πίσω στους καταναλωτές μέσω αντίστοιχων μειώσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

    Έμφαση δόθηκε στην σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων καθώς και στην υψηλή συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού (σημ.στην Πορτογαλία ξεπερνά το 60%), δεδομένο που αξιοποίησαν οι χώρες της Ιβηρικής στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής εξασφαλίζοντας την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση να εφαρμόσουν έκτακτα εθνικά μέτρα για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών.

    Οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην σημασία οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να πρωταγωνιστήσουν και να ενισχύσουν την παρουσία τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε με περισσότερη αλληλεγγύη να προωθηθεί η κοινή εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια και τα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης των ανισοτήτων, της ενεργειακής κρίσης και της ανάπτυξης. Ο κ. Κόστα προσκάλεσε το Νίκο Aνδρουλάκη στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν την επόμενη χρονιά στην επέτειο συμπλήρωσης πενήντα ετών από την ίδρυση του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αντόνιο Κόστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε:

    “Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και βέβαια τις αυξανόμενες ανισότητες.

    Πιστεύω ότι οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, είναι ιδέες χρήσιμες, για να έχουμε πολιτικές αλληλεγγύης. Πολιτικές, που θα διαμορφωθούν ώστε αυτή την περίοδο, η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή άμυνα και ασφάλεια και κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που υπονομεύει το μέλλον των πιο ευάλωτων ευρωπαίων πολιτών, αλλά και την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Για αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα όλοι μαζί, για να έχουμε καλύτερο κοινό μέλλον.

    Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρωθυπουργό Κόστα, για τη φιλοξενία και τη συζήτηση που είχαμε και βέβαια, τους Υπουργούς, που θα συζητήσουμε σημαντικά θέματα για το ταμείο ανάκαμψης και ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τις νέες γενιές, το δημογραφικό, όπως είναι η κοινωνική κατοικία. Μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, να στηρίξει νέα ζευγάρια μέσα από 26.000 κατοικίες, που θα μπορούν να ενοικιαστούν με ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο, ώστε οι νέοι να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους”, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

    Στο πλαίσιο των επαφών ο Νίκος Ανδρουλάκης και η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συναντηθούν με υψηλόβαθμα στελέχη στο σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας και Υπουργούς, όπως η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Jamila Madeira, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Διεθνή Οικονομική Διπλωματία Eurico Brilhante Dias, o ΥπουργόwΣχεδιασμού Nelson de Sousa, αρμόδιος για την στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους σύγκλισης και συνοχής, ο Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακής Μετάβασης Pedro Siza Vieira και ο Υπουργός Υποδομών και Κατοικιών Pedro Nuno Santos.

    Ο κ. Ανδρουλάκης με τις επαφές αυτές και κυρίως με τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Κόστα θέλει εκτός των άλλων να περάσει το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ο προνομιακός συνομιλητής των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων και να περιορίσει το ρόλο που μέχρι τώρα διεκδικούσε στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρουλάκης: Να θεσπιστούν μέτρα αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση

    Ανδρουλάκης: Την ατολμία και την αργοπορία της κυβέρνησης την πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός



    ΣΧΟΛΙΑ