• Πολιτική

    Τέλη Μαΐου μπαίνει σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός – Πώς θα λειτουργεί

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου


    Θέμα χρόνου είναι να βγει μετά από αρκετά χρόνια «αναμονής» ο Προσωπικός Αριθμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαΐου.

    Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ο τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει την έκδοση Προσωπικού Αριθμού, μία… επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα καθώς θα έλυνε τις χρόνιες παθογένειες της γραφειοκρατίας στη χώρα.

    Πρόσφατα, ο νέος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε τονίσει ότι μέσα στο 2024 θα έβγαινε ο Προσωπικός Αριθμός. Μία δέσμευση η οποία φαίνεται πως θα γίνει πράξη, αφού μετά το Πάσχα πρόκειται να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

    Η νομοθεσία είχε περάσει τον Δεκέμβριο από ακρόαση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενώ αυτή μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και να πάει στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα.

    Πριν λίγους μήνες, ο υπουργός είχε τονίσει ότι «στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις διαφορετικούς ρυθμούς. Είναι όντως και παράξενο να μην έχουμε έναν μοναδικό αριθμό, οπότε επιτέλους εισάγουμε με καθυστέρηση στη χώρα την έννοια του προσωπικού αριθμού. Ενός αριθμού που θα διέπει οριζόντια τα μητρώα και θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα μας χαρακτηρίζει το κράτος».

    Πώς θα λειτουργεί

    Με βάση τα όσα είχαν νομοθετηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο μοναδικός αριθμός θα αποτελείται από τον ΑΦΜ του πολίτη και επιπλέον τρία ψηφία και γράμματα και όπως έχει τονίσει στο παρελθόν ο κ. Παπαστεργίου, ο πολίτης θα είναι εκείνος που θα τον επιλέγει.

    Αυτό που ουσιαστικά θέλει να πετύχει η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι να υπάρχει ένας αριθμός ο οποίος θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, δηλαδή ένας αριθμός για όλα τα έγγραφα.

    • Ο Προσωπικός Αριθμός θα χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται ενώ απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.
    • Ο νέος αριθμός θα αποδίδεται μια φορά σε κάθε πολίτη και θα έχει ως στόχο την ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών του.
    • Όσοι έχουν κρατικά έγγραφα εν ισχύι με τους πρότερους αριθμούς -ακόμα και όσοι βγάλουν νέου τύπου ταυτότητες θα πρέπει να αλλάξουν τον αριθμό και στα έγγραφά τους.
    • Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο, άρα όσοι έβγαλαν τη νέα ταυτότητα θα πρέπει κάποια στιγμή να πάνε ξανά στο αστυνομικό τμήμα για να «φορτώσουν» τον προσωπικό αριθμό.
    • Εκτός από τον ΑΦΜ, ο οποίος δεν θα καταργηθεί, ο κάθε πολίτης θα επιλέγει τα τελευταία ψηφία του, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Με απλά λόγια κάποια στιγμή ο αριθμός αυτό θα υποκαταστήσει το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον ΑΔΤ, τον Αριθμό Διαβατηρίου και πιθανότατα και τον αριθμό διπλώματος.

    Ο προσωπικός αριθμός φιλοδοξεί να αλλάξει τη σχέση των πολιτών με την εφορία, τον ΕΦΚΑ, την ασφάλεια, τις συναλλαγές, καθώς θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ασφάλεια των συναλλαγών καθώς και στην ελαχιστοποίηση των στοιχείων των πολιτών που θα χρειάζεται να διατηρεί κάθε δημόσιος φορέας.

    Διαβάστε επίσης:

    Mycoast: Η νέα πλατφόρμα για τις παραβάσεις στις παραλίες – Έως €60.000 το πρόστιμο

    5G διασυνοριακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας & Βουλγαρίας με τη συμβολή της COSMOTE

    TATΟΪ Club: Το IMG FUTURE STARS 2024 ξεκίνησε με μία φιλική αναμέτρηση μεταξύ του Holger Rune και δύο Ελλήνων αθλητών



    ΣΧΟΛΙΑ