• Top Stories

    «Τάιμ άουτ» πριν τη μεγάλη μάχη στο εσωτερικό της ΝΔ

    Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης


    Σαν ένα… λυπηρό τάιμ άουτ εν μέσω της προεκλογικής μάχης για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως λειτουργεί ο θάνατος της αδελφής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Βάσως, με τους τόνους να πέφτουν τόσο από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, όσο και από αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη – ωστόσο, φαίνεται απίθανο οι τόνοι να παραμείνουν το ίδιο χαμηλά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όταν και θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών.

    Αν και η διαφορά των 11 μονάδων που είχε στον πρώτο γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τον δεύτερο Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει μεγάλη, στο επιτελείο του τελευταίου επικρατεί αισιοδοξία πως η ανατροπή είναι εφικτή. Και το στηρίζουν αυτό στη στήριξη όχι μόνο του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και αρκετών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που στον πρώτο γύρο υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, αν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξακολουθεί να τηρεί «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά το αν και ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο.

    Όμως και στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η νίκη θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη, και η προσοχή όλων στρέφεται στις περιοχές-κλειδιά του λεκανοπεδίου Αττικής και της κεντρικής Μακεδονίας, όπου ψήφισαν οι μισοί και πλέον από όσους προσήλθαν στις κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου.

    Η ιδιαιτερότητα της εκλογικής σύγκρουσης ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν παρόμοιο ιδεολογικό υπόβαθρο, καθώς αμφότεροι θεωρούνται πιο «κεντρώοι» από τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, και επομένως η «μάχη» για τη διεκδίκηση των σχεδόν 130.000 ψήφων που στον πρώτο γύρο κατευθύνθηκαν σε αυτούς θα είναι σκληρή και αμφίρροπη.

    Έτσι, είναι πολύ πιθανό από τις πρώτες μέρες του νέου έτους να δούμε μία αναζωπύρωση των εντάσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με αιχμή και πάλι το «χρίσμα» του Κώστα Καραμανλή, που φέρεται να έχει πάρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά φυσικά και το ποιος από τους δύο είναι ικανότερος να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να φέρει ξανά στη Νέα Δημοκρατία την αίγλη που τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει χάσει.

    Πάντως, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν θέλει να έχει καμία προσωπική αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όχι μόνο λόγω των δύσκολων στιγμών που περνά, αλλά και για να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος. Σχολίασε μάλιστα πως ο διαχωρισμός σε «καραμανλικούς» και «μητσοτακικούς» ανήκει στον 20ό αιώνα, ενώ υποστήριξε πως «οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη της αλήθειας είναι αρχές που πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν και το δικό μου πολιτικό λόγο».



    ΣΧΟΛΙΑ