• Πολιτική

    Τα βλέμματα στους δικαστές του Στε για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών


    Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η εκδίκαση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σήμερα, Δευτέρα, και την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί η Διάσκεψη της Ολομέλειας.

    Οι ανώτατοι δικαστές θα διασκεφθούν σε κλίμα πρωτόγνωρο για την ελληνική Δικαιοσύνη, με εκκρεμή όχι μόνον την πειθαρχική διαδικασία που κίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος σε βάρος μέλους της Ολομέλειας, αλλά και την ποινική για το πώς διέρρευσαν mail της προσωπικής του, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να φθάσουν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και παραδοσιακά ΜΜΕ.

    Η Διάσκεψη αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της στις 5.00 το απόγευμα, άνευ απροόπτου, με τους δικαστές να μπαίνουν πλέον στα βαθιά, στην εξέταση δηλαδή της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

    Ως προς το δια ταύτα της απόφασης που αναμένεται, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τονίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα – από δικαστικής πλευράς – είναι ανοικτά, καθώς τα σκέλη της υπόθεσης είναι δυο και οι δυνατότητες των δικαστών πολλές. Εξηγούν με άλλα λόγια ότι η απόφαση μπορεί να είναι σύνθετη, με πτυχές τέτοιες που θα αποτυπώνουν την επιχειρηματολογία του δικαστηρίου ως προς το ζήτημα.

    Άπαντες βεβαίως εύχονται να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη καθώς η παντελής έλλειψη αναπληρωτών στην παρούσα φάση μπορεί να τινάξει στον αέρα τις Διασκέψεις, και να μηδενίσει το κοντέρ, με νέα σύνθεση να εκδικάζει την υπόθεση, και το κύρος του θεσμού να πλήττεται ακόμη μία φορά…

    Πρόκριμα για τις Διασκέψεις αυτής της εβδομάδας έγινε η ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης κατά την οποία με ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά, το δικαστήριο έκανε δεκτές – παραδεκτές κατά τη νομική ορολογία – τις προσφυγές δίδοντας τη δυνατότητα στην Ολομέλεια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Η Κυβέρνηση, πάντως, με σημαίνοντα στελέχη της να έχουν αναδιπλωθεί μετά το πρώτο στάδιο της εκδίκασης της υπόθεσης, περιορίζεται να δηλώνει τώρα ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ «όποια κι αν είναι».

    Περιττό είναι να υπογραμμίσει κανείς την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο ΣτΕ. Δικαστές μιλούν ευθέως για μεθοδεύσεις, εκφράζουν δυσαρέσκεια και τελούν υπό συναισθηματική φόρτιση, που είναι βέβαιο ότι θα βάλει και το …πρόσημο στο κλίμα των Διασκέψεων.



    ΣΧΟΛΙΑ