• Ελλάδα

    Τα πάντα για τις εκλογές της ΝΔ: Ποιοι, πώς, πότε και πού ψηφίζουν


    Την Κυριακή διεξάγονται (καλώς εχόντων των πραγμάτων, γιατί μετά από αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μια… πισινή) οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και η διαδικασία δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την αντίστοιχη που επρόκειτο να ακολουθηθεί τον Νοέμβριο: το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι ημερομηνίες (στις 20 Δεκεμβρίου ο πρώτος γύρος, στις 10 Ιανουαρίου ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί) και φυσικά η εταιρεία που αναλαμβάνει την υποστήριξη της διαδικασίας (αυτή τη φορά είναι η Vodafone).

    Έτσι, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές την Κυριακή σε εκατοντάδες εκλογικά κέντρα και τμήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, και σε αυτά θα μπορούν να προσέλθουν όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους, πληρώνοντας αντίτιμο 3 ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, οι πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν θα συμπληρώσουν και θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα εγγράφονται, ουσιαστικά, μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η ΝΔ, καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία, δηλαδή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ενώ σε περίπτωση δεύτερου γύρου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσει στο ίδιο εκλογικό τμήμα, χωρίς να πληρώσουν αντίτιμο συμμετοχής.

    Για να εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή πρέπει ένας από τους υποψηφίους να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, ενώ αν αυτό δε συμβεί, τότε οι δύο υποψήφιοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά θα αναμετρηθούν ξανά στις 10 Ιανουαρίου.

    Δείτε τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν την Κυριακή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ