• Top Stories

    Τα επόμενα βήματα του Κυριάκου: Οι 111 μέρες της αλλαγής

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    111 μέρες. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που έχει ζητήσει ο Κυριάκος Ματσούκας για να ολοκληρώσει τη «μεταμόρφωση» της Νέας Δημοκρατίας σε μία παράταξη που θα μπορέσει να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα – και αυτός ο δρόμος κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι. Η λέξη που αναφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι η «ανανέωση». Και είναι ακριβώς η προοπτική της ανανέωσης που τον έφερε σε θέση ισχύος απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ανατρέποντας όχι μόνο τα προγνωστικά, αλλά και τον καραμανλικό μηχανισμό που στήριζε φανερά τον αντίπαλό του. Έναν αντίπαλο όμως ο οποίος δεν μπόρεσε να πείσει τον κόσμο της ΝΔ ότι μπορεί να ανανεώσει το κόμμα, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Έτσι, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ξεκινά από σήμερα κιόλας την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από το να οδηγήσει την παράταξη ξανά στην εξουσία. Πρώτος σημαντικός «σταθμός» στην αποστολή αυτή θα είναι η συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δείξει σκληρό πρόσωπο, ενισχύοντας το «κυβερνητικό» προφίλ της Νέας Δημοκρατίας και αναδεικνύοντας τις μεγάλες διαφορές του με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σε κάθε ευκαιρία κατηγορεί για λαϊκισμό.

    Όμως η «μάχη» με τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος αν παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διασφαλίσει και την ενότητα του κόμματος, μετά από μία ιδιαίτερα επίπονη εκλογική διαδικασία, πόσω μάλλον που θα βρει απέναντί του τους ισχυρούς καραμανλικούς. Το στοίχημα για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ είναι να καταφέρει να περάσει τις σαρωτικές αλλαγές που θέλει στο εσωτερικό του κόμματος, διατηρώντας την ενότητά του. Σε αυτό το στοίχημα, καταλυτική θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι καραμανλικοί: θα συνεργαστούν μαζί του ή θα τον σαμποτάρουν;

    Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ήδη από σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι ένα διαφορετικό κόμμα. Με πιο αυστηρά φιλελεύθερο προσανατολισμό, με πιο αστικό χαρακτήρα, με πιο εκσυγχρονιστικό προφίλ. Όχι απλά με νέο αρχηγό, αλλά με νέα φιλοσοφία. Και αυτό αναμένεται να φανεί πολύ σύντομα, με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν, αλλά και από τη ρητορική του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

    Είναι πάντως σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε ένα συναινετικό προφίλ όσον αφορά στα εσωτερικά του κόμματος, έχοντας στο πλευρό του και τους Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως ακόμα κι αν έχανε στις εκλογές θα συνεργαζόταν αρμονικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει και στην πράξη.



    ΣΧΟΛΙΑ