• Πολιτική

    Τ. Κορκολής: O μουσικός που τρέχει τα ΕΣΠΑ για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Kαι δεν τα πάει καθόλου καλά

    • Λώρη Κέζα


    Μας χαρίζουν λεφτά και δεν απλώνουμε το χέρι να τα πάρουμε. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, γνωστού με το υποκοριστικό «ΕΣΠΑ». Μην δίνετε βάση σε ανακοινώσεις του τύπου «ξεκινούν νέα προγράμματα» καθώς όχι μόνο δεν ξεκινούν νέα αλλά κινδυνεύουν τα χαθούν τα περσινά.

    Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να πούμε «πυροβολήστε τον πιανίστα» με πρόσχημα ότι ο Τάκης Κορκολής κάποτε ηχογράφησε σιντί με το γκρουπ  Ανάπλους. Αυτά άλλωστε ανήκουν στο παρελθόν του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν θα μπούμε στο πειρασμό επειδή ο Κορκολής υπήρξε στέλεχος της Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, γνωστής με το υποκοριστικό «Μοδ». Επίσης υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος του Γιώργου Σταθάκη. Το θέμα το κατέχει εντούτοις η υλοποίηση των προγραμμάτων δεν προχωρά.

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Ο Κορκολής διορίστηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα πέρσι τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή γινόταν η επεξεργασία των προκηρύξεων για τέσσερις νέες δράσεις. Αφορούσαν την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, την ενίσχυση άνεργων πτυχιούχων, την αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων και την ενίσχυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Η ανακοίνωση για τις τέσσερις δράσεις έγινε πριν από ένα χρόνο και ακολούθησε η σχετική δημοσιότητα «τώρα βγαίνουν, αύριο βγαίνουν, στο τέλος του μήνα, όχι, στο τέλος του έτους ανακοινώνονται οι δράσεις». Πέρασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και έπρεπε να φτάσει το Πάσχα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Κατόπιν ήλθε το μακρύ και ζεστό καλοκαίρι. Οι φάκελοι με τις υποψηφιότητες ξεκουράστηκαν επί τέσσερις μήνες.

    Προ διμήνου ξεκίνησε η αναζήτηση αξιολογητών. Ναι, έπρεπε να περάσουν 4 ολόκληροι μήνες από την ημέρα που τελείωσε η κατάθεση των φακέλων για να ξεκινήσει η αναζήτηση και η εκπαίδευση των ατόμων που θα βαθμολογήσουν τους υποψήφιους. Κι εκεί που περιμέναμε τα αποτελέσματα, ανακοινώθηκε πανηγυρικά ότι ξεκινά η διαδικασία για άλλες δράσεις. Αφορούν την ενίσχυση αλυσίδας προστιθέμενης αξίας, την εξωστρέφεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση ανέργων άνω των 45 ετών.

    Ταυτόχρονα και παράλληλα υπάρχει μια ακόμα εκκρεμότητα με το Έσπα και αφορά προκαταβολή ενός δισεκατομμυρίου που είχε λάβει η χώρα το καλοκαίρι του 2015 «για να πληρώσει έργα που πάγωσαν με την διαπραγμάτευση». Αν δεν γίνουν ως το τέλος του 2016 οι δαπάνες για τις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα, θα πρέπει να επιστραφεί η προκαταβολή.

    Μια μικρή υποσημείωση. Στις άνωθεν δράσεις που προκηρύχθηκαν ή αναμένεται να προκηρυχθούν οι υποψήφιοι πρέπει να διατηρούν όλο αυτό το διάστημα την ιδιότητα του ανέργου. Εάν βρουν δουλειά στο μεσοδιάστημα, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πλαίσιο αναφοράς. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την ενίσχυση επιχειρήσεων, που περιμένουν χρηματοδότηση μέχρι και 100% αλλά για να την εισπράξουν υπάρχει προϋπόθεση να δαπανήσουν με δικά τους κεφάλαια το 25% συν τον ΦΠΑ. Είναι πιθανό τα κεφάλαια που κρατήθηκαν από τους επιχειρηματίες για την συμμετοχή τους να έχουν δαπανηθεί όταν έλθει η ώρα της επιδότησης. Εν ολίγοις από αυτούς που θα επιλεγούν, κάποιοι δεν θα μπορέσουν να ενταχτούν στα προγράμματα. Τσάμπα ο κόπος.

    Είναι προφανές ότι με το Έσπα καταγράφεται ολιγωρία και καθυστερήσεις. Οι βουλευτές του Σύριζα ασχολούνται με το μάθημα των θρησκευτικών, ο πρωθυπουργός ασχολείται με τις δηλώσεις του Κώστα Τζαβάρα στο ραδιόφωνο και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων καλείται να κάνει την αυτοκριτική του. Έγιναν άραγε «Αδιόρθωτα Λάθη», όπως λέει και το τραγούδι που ερμήνευσε στα πλήκτρα των Ανάπλους;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραγικό: Θέλουν να κόψουν και τα οικογενειακά επιδόματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη μάχη Αλεβιζόπουλου -Fraport: πως το ΣτΕ δικαίωσε τη εταιρία των 14 αεροδρομίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι Γερμανοί του Spiegel κλαίνε τα λεφτά τους: “Λίγα ακόμη δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα”



    ΣΧΟΛΙΑ