• Πολιτική

    Στο ΥΠΟΙΚ επιμένουν: Οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ! Τι θα κάνουν όσοι δεν μπορούν

    • NewsRoom


    Κι όμως στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν να υποστηρίζουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το ίδιο ή και λιγότερα σε σχέση με τον περυσινό  φόρο! Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του Taxisnet ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 2.30 το πρωί.

    Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 1 λεπτό έως 10 ευρώ, ποσοστό 10% καλείται να πληρώσει επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν τα 10 ευρώ και εξ αυτών μόλις το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ, το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ.

    Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν περίπου 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτό εξαιτίας :

    1. Της κατάργησης της έκπτωσης 20% από τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για τα αποπερατωμένα κτίσματα που είναι κενά και με απενεργοποιημένη στην παροχή ρεύματος δηλαδή κομμένο το ρεύμα.
    2.  Της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου έως και 15%.
    3.  Της μείωσης του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ
    4.  Της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα
    5. Της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα από 5‰ σε 5,5‰.
    6. Της επιβολής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων με συντελεστή 1‰.

    Αντίθετα μικρή μείωση στα εκκαθαριστικά τους θα δουν περίπου 600.000 ιδιοκτήτες, χάρη στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για κτίσματα ηλικίας άνω των 100 ετών τα οποία είναι διατηρητέα και κυρίως χάρη στη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η αύξηση ωστόσο των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου στις περισσότερες περιπτώσεις ακυρώνει το όποιο όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

    Η ώρα της πληρωμής

    Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε με την καταβολή του ποσού που αναλογεί στο φόρο ακινήτων εφάπαξ στις 30 Σεπτεμβρίου (χωρίς όμως να υπάρχει έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση)  είτε σε σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017. Μαζί με το εκκαθαριστικό περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση πληρωμής του φόρου με τις καταληκτικές ημερομηνίες, καθώς  και το ποσό κάθε δόσης.

    Όσοι τώρα αδυνατούν πληρώσουν το φόρο, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Για τη ρύθμιση του συνόλου του ποσού, δηλαδή πριν λήξουν όλες οι δόσεις θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλλουν χειρόγραφη αίτηση. Δόσεις που λήγουν μπορούν να ρυθμιστούν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Taxisnet.

    Τέλος, μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προχωρούν και σε τροποποιήσεις του Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη στην περιγραφή της ακίνητης περιουσίας τους.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ