• Πολιτική

    Στο Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη – Τι θα αναφέρουν στην ένστασή τους

    O πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου στον Άρειο Πάγο όπου διεξάγεται η δίκη τους, Αθήνα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


    Στο Ειδικό Δικαστήριο προσήλθαν πριν από λίγα λεπτά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη.

    Έχοντας ήδη δώσει το «στίγμα» της υπερασπιστικής γραμμής τους από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας την περασμένη Δευτέρα, στη δεύτερη συνεδρίαση του Δικαστηρίου θα υποβάλουν και την πρώτη ένσταση για να καταδείξουν τα περί σκευωρίας που, όπως λένε, τους κατέστησε κατηγορουμένους, τον μεν αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις σε εκκρεμείς εισαγγελικές έρευνες, την δε πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για καθυστέρηση στην αποστολή μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή με αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες για να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες δύο μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Μια σκευωρία, που όπως ισχυρίζονται, άρχισε με ένα στημένο κατηγορητήριο και κατέληξε με μία νοθευμένη κλήρωση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου από τη Βουλή.

    Το είπε ξεκάθαρα στην τοποθέτηση του προχθές ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    «Είναι σφόδρα πιθανό να νοθεύτηκε η κλήρωση», υποστήριξε ενώπιον των δικαστών του και λίγο μετά, σε διακοπή του δικαστηρίου, σχολίαζε με συνομιλητές του ότι «ουσιαστικά δεν υπήρξε ούτε κλήρωση, αλλά ορισμός των αρεοπαγιτών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς όλοι κι όλοι οι αρεοπαγίτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να μπουν στην κληρωτίδα ήταν 10 κι απ’ αυτούς κληρώθηκαν και οι 10 (7 τακτικοί- 3 αναπληρωματικοί)».

    Η πρώτη ένσταση θα αφορά αρεοπαγίτη-αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης (που τη Δευτέρα αποχώρησε οριστικά από τη δίκη λόγω προβλημάτων υγείας) που, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι παράνομα συμμετείχε στην κλήρωση, καθώς, όταν αυτή έγινε τον περασμένο Ιούλιο, είχε αναρρωτική άδεια.

    Η ένσταση που θα υποβληθεί είναι για κακή σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

    «Εδώ και 2 χρόνια ο συγκεκριμένος Αρεοπαγίτης δεν έχει συμμετάσχει σε καμία σύνθεση δικαστηρίου», τόνισε ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης που προανήγγειλε την ένσταση.

    «Υπάρχει ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας. Στην κλήρωση συμμετέχουν μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικαστής είχε άδεια λόγω ασθένειας. Αυτή η βάναυση παρανομία δε μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο εάν το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν είχε αναρρωτική άδεια», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από πότε μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νόμιμες διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα».

    Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, έχει επιφυλαχθεί να προτείνει επί του αιτήματος.

    Παράλληλα, η υπεράσπιση θα φέρει αντιρρήσεις για τη δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας από τη συνταξιούχο εισαγγελέα, Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι της άσκησε πιέσεις στην έρευνα της για τα δάνεια της Μαρφίν και του Ανδρέα Βγενόπουλου.

    Παρά την προαναγγελία ενστάσεων και αιτημάτων (όπως την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης), η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, ζήτησε να είναι σήμερα παρόντες οι πρώτοι μάρτυρες για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας.

    Έχουν κληθεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και οι πρώην επίκουροι της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη: Διεκόπη για τις 22 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ