• Πολιτική

    Στις 21 Ιουνίου η ένορκη κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για Novartis, Τουλουπάκη και «Ρασπούτιν»

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    αγγελης

    Γιάννης Αγγελής


    Η ώρα της ένορκης κατάθεσης του Γιάννη Αγγελή. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέχρι πρότινος, επόπτης των ερευνών της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, είναι ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει στη διπλή ποινική έρευνα για τους εισαγγελικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας κάλεσε για την επόμενη Παρασκευή, 21 Ιουνίου, τον κ.Αγγελή να καταθέσει ενόρκως τα όσα καταγγέλλει στις δύο αναφορές του σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της.

    Ο Γιάννης Αγγελής θα πρέπει τώρα με αποδείξεις να στοιχειοθετήσει τις βαριές καταγγελίες του για «fast truck διαδικασίες στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πρώην υπουργών, χωρίς στοιχεία σε βάρος τους» αλλά και για τα λάθη και τα δικονομικά σφάλματα που αποδίδει στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν ο κ.Αγγελής κατονομάσει τον μυστηριώδη Έλληνα «Ρασπούτιν». Ο ίδιος, στη χθεσινή δήλωση του, υποστηρίζει ότι η εισαγγελέας του αποκάλυψε το όνομα του κι ότι είναι μέλος της κυβέρνησης. «Φωτογραφίζει» δε και την παλιά του ιδιότητα: πρώην συνάδελφος του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Δασούλας θα ολοκληρώσει πρώτα τη διερεύνηση των καταγγελλομένων από τον κ.Αγγελή κι εν συνεχεία, τα όσα προσάπτει, στη δική της αναφορά, η κα Τουλουπάκη σε βάρος του τότε επόπτη των ερευνών της. Εκείνος, ισχυρίζεται, ήταν που προσπαθούσε να παρέμβει στο έργο της και εκείνος αρνήθηκε να παραλάβει σημαντικά στοιχεία από τους Αμερικανούς εισαγγελείς: τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού πολιτικού προσώπου που ελέγχεται.

    Στους διαδρόμους πάντως του Αρείου Πάγου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σήμερα σχολίαζαν ότι ο Γιάννης Αγγελής ήταν εκείνος που «αρχειοθέτησε με συνοπτικές διαδικασίες τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι κ.κ.Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Βενιζέλος».

    « Ο κ.Αγγελής καταγγέλλει σήμερα αυτό που ο ίδιος έκανε στο παρελθόν. Αρχειοθέτησε με fast truck διαδικασίες τις μηνύσεις των 3 πολιτικών που κατήγγειλαν σκευωρία σε βάρος τους, χωρίς καν να λάβει από τους μηνυτές, έστω τις τυπικές καταθέσεις τους», έλεγαν χαρακτηριστικά.

    Δικαστικές πηγές λένε πάντως ότι στο σκεπτικό των αρχειοθετήσεων των 3 μηνύσεων, ο κ.Αγγελής απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των μηνυτών ότι «οι εμφανιζόμενοι ως προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είχαν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας».

    «Εξετάστηκαν όπως προβλέπει ο νόμος», φέρεται να έγραψε ο κ.Αγγελής, ο οποίος, τώρα, μεταξύ των «λαθών και σφαλμάτων ανακριτικής τακτικής» που αποδίδει στην κα Τουλουπάκη είναι η υπαγωγή του Νίκου Μανιαδάκη σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.



    ΣΧΟΛΙΑ