• Πολιτική

    Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Μ. Πενς για να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός

    • NewsRoom
    Μάικ Πενς, πρώην Αντιπρόεδρος ΗΠΑ

    Μάικ Πενς, πρώην Αντιπρόεδρος ΗΠΑ


    Στην Τουρκία αναμένεται να μεταβεί εντός των επόμενων 24 ωρών ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, όπως δήλωσε την Τρίτη Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

    «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συνοδεύεται από τον σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία και θα απειλήσουν την Άγκυρα με επιπλέον κυρώσεις για να πεισθεί για μια κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε την Τρίτη άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

    Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας.

    «Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    «Και με κατάπαυση του πυρός εννοώ οι χερσαίες δυνάμεις να σταματήσουν να κινούνται στο πεδίο. Σίγουρα οι τουρκικές δυνάμεις και νομίζω ότι μάλλον μπορούμε να μιλήσουμε για τις SDF», είπε, αναφερόμενος στις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.



    ΣΧΟΛΙΑ