• Top Stories

    Στην τελική ευθεία για συμφωνία και στα «κόκκινα» δάνεια

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Εντός της ημέρας, πιθανότατα το βράδυ, αναμένεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ την επόμενη εβδομάδα.

    Οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες και την Πέμπτη, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταλήγει σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όχι όμως και για τα «κόκκινα» δάνεια, αν και οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η βασική διαφωνία μέχρι τώρα αφορά στο αν θα εκχωρηθούν σε distress funds, πέρα από επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και στεγαστικά δάνεια, με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά τους εκπροσώπους των Θεσμών να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό που εν τέλει φαίνεται πως θα γίνει είναι ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρχει ρύθμιση που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς «κόκκινων» δανείων, αλλά μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια μετατίθεται για τον Ιανουάριο, όπως προέβλεπε άλλωστε και η συμφωνία του Eurogroup για τα 13 προαπαιτούμενα, και είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους εταίρους να μείνουν τα δάνεια των νοικοκυριών μακριά από τα distress funds.

    Η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει σήμερα για τα επιχειρηματικά δάνεια θα προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (θα ισχύει και για αυτές ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ η αρχή θα γίνει πιθανότατα με τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 40% της συνολικής αξίας των «κόκκινων» δανείων και ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ομαδοποιηθούν τα δάνεια που θα πουληθούν ανά κλάδο επιχειρήσεων, ενώ εξετάζεται και προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων, η οποία θα ισχύει και για επιχειρηματικά δάνεια που έχουν σπίτια ως εχέγγυο.

    Με τη συμφωνία που λογικά θα «κλείσει» σήμερα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με στόχο αυτό να έχει ψηφιστεί ως την Τρίτη και την Παρασκευή να γίνει η εκταμίευση του 1 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ