• Πολιτική

    Στην μέγγενη των δημοσκοπήσεων ο Τσίπρας – Καθαρά πρώτη η ΝΔ την Κυριακή

    • NewsRoom


    Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν κυβερνητικά στελέχη να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ την Κυριακή των ευρωεκλογών και το μόνο που μένει να φανεί είναι το εύρος της διαφοράς.

    Και η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis (Alpha) εμφάνισε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παγιωμένη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από τις 6,7 στις 7,2 μονάδες.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή), η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1%, ενώ στη τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 5,6%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,8%. Η Ένωση Κεντρώων λαμβάνει 2,4%, η Ελληνική Λύση 2%, το Ποτάμι 1,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,6%, ΜέΡΑ25 1,5% και οι ΑΝΕΛ με μόλις 1,1%.

    Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα λαμβάνουν ( κατώτερο και ανώτερο όριο):

    – ΝΔ: 29,6% – 34,4%

    – ΣΥΡΙΖΑ: 21,8% – 26,2%

    – ΚΙΝΑΛ: 5,5% – 8,1%

    – ΧΑ: 4,6% – 7%

    – ΚΚΕ: 4,6% – 7%

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.

    Πάντως, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του Έθνους, αποτυπώνεται μικρότερη διαφορά, πάντα με πρώτο κόμμα την ΝΔ. Συγκεκριμένα η διαφορά προσδιορίζεται στο 3,4%  με την ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 27,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ 24,4% και το ΚΙΝΑΛ να µένει στην τέταρτη θέση µε 6,3%, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (6,9%) και στην πέμπτη το ΚΚΕ µε 5,3%.

    Από τα ποσοστά φαίνεται πως για την τρίτη θέση θα δοθεί κρίσιμη μάχη ανάμεσα στην ΧΑ, στο Κίνηµα Αλλαγής, αλλά και στο ΚΚΕ.

    Εν τω μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί η συστηματική και ογκώδης συμμετοχή Ρομά στις ομιλίες του πρωθυπουργού. Και χθες, Τετάρτη, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε πλήθος Ρομά να συμμετέχουν στην συγκέντρωση με σημαίες και συνθήματα.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Thestival.gr, του Seleo.gr και άλλων sites της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον 10 πούλμαν με Ρομά κατέφθασαν στην πόλη, από τις γύρω περιοχές, λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού. Μάλιστα, στην ομιλία του ο κ. Τσιπρας έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία τους, σημειώνοντας ότι «τους καλωσορίζει, αφού δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

    Πάντως, η μαζική παρουσία τους εγείρει ερωτήματα για το εάν αποσκοπεί στο να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, που «βομβαρδίζονται» από ειδήσεις για «άδειες πλατείες», την ώρα που τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι απογοητευτικά.

    Πάντως, από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε για ακόμη μια φορά να πείσει ότι τη διατήρηση των μέτρων ενίσχυσης είναι συνυφασμένη με την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι μόνιμα και όχι προεκλογικά. Επίσης, η ομιλία είχε πολλές αναφορές στην Αριστερά, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων του προς μικρότερα κόμματα του αντιμνημονιακού χώρου.

    «Η δολοφονία του Λαμπράκη δεν στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή τη πόλη ως πεδίο βολής φθηνό, για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθές και Χρυσαυγίτες του σήμερα» τόνισε ενδεικτικά σε κάποιο σημείο της ομιλίας του σημειώνοντας ότι σε «όλους αυτούς δίνουμε απάντηση σήμερα με την παρουσία μας και την Κυριακή».



    ΣΧΟΛΙΑ