• Πολιτική

    Στην Αίγυπτο σήμερα ο ΥΠΕΞ – Συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Η Αθήνα ξαναπιάνει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Κάιρο. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στην Αίγυπτο, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

    Αμέσως μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Μαζί με τον κ. Δένδια μεταβαίνει στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα, ενδεικτικό των προσδοκιών που υπάρχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Κάιρο με τον αέρα της διπλωματικής επιτυχίας που έφερε η υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Ιταλία.

    Οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, πάντως, χαρακτηρίζονται πιο δύσκολες, καθώς το Κάιρο έχει στραμμένη την προσοχή του στα όσα εξελίσσονται στην Λιβύη και στον ρόλο της Τουρκίας.

    Η ελληνική πλευρά επιθυμεί εντατικοποίηση των συνομιλιών και ποντάρει πολλά στις εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων.

    Αν και ο υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξή του διατήρησε επιφυλάξεις ως προς την έκβαση των συνομιλιών, εντούτοις υπάρχει αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά.

    Το πρόγραμμα επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών:

    11:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

    12:00 Συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρή (Παράλληλα συνεδριάζουν οι Τεχνικές Ομάδες Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών)

    13:30 Γεύμα εργασίας από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών προς τιμήν του κ. Δένδια



    ΣΧΟΛΙΑ