• Πολιτική

    Στοιχεία σοκ στη δικογραφία για τη δράση του κυκλώματος που έκλεβε φάρμακα καρκινοπαθών


    Στα ψυγεία ιχθυοπωλείου της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας αλλά και ενός ανθοπωλείου, μαζί με τα λουλούδια, φέρονται να φυλάσσονταν τα κλεμμένα φάρμακα των καρκινοπαθών, μέχρι οι κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος να τα διακινήσουν μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς.

    Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης σοκάρουν. Πέραν των 21 συλληφθέντων, συνολικά 36 είναι οι κατηγορούμενοι, ενώ για τρεις έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται.

    Στο μικροσκόπιο των γιατρών βρίσκονται ακόμα 8 γιατροί, ενώ αστρονομικά είναι τα ποσά των κερδών μέσα σε μόλις 4 χρόνια: 25 εκατομμύρια ευρώ, με τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου να ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια.

    Απολογούνται οι πρώτοι συλληφθέντες

    Από το πρωί μέχρι και αυτή την ώρα απολογούνται σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς οι πρώτοι 13 συλληφθέντες. Μεταξύ αυτών είναι και ο Αιγύπτιος φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος.

    Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, το κύκλωμα δρούσε σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα για να διακινήσει παράνομα στο εξωτερικό πανάκριβα φαρμακευτικά σκευάσματα,στην πλειοψηφία τους αντικαρκινικά.

    Όπως αποκαλύπτεται, το κουβάρι για αυτή τη ζοφερή υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από τις γερμανικές αρχές. Σε έρευνα τους σε φαρμακαποθήκη στη Γερμανία εντόπισαν φάρμακα με ελληνική σήμανση αλλά δίχως ταινία γνησιότητας. Διαπιστώθηκε ότι είχαν εισαχθεί σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο που ανήκει σε έναν από τους κατηγορουμένους, ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων.

    Από τα τιμολόγια που εντοπίστηκαν προέκυψε ότι το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ήταν 24.913.375 €, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίστηκε στα 25.073.196 €.

    Σύμφωνα πάντα με τις αρχές, τα μέλη του κυκλώματος εξέδιδαν τιμολόγια για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην μεταξύ τους συναλλαγή και να μπορούν να διακινήσουν τα παράνομα σκευάσματα σε άλλες χώρες.

    Τον Απρίλιο του 2013 άρχισε, κατά το κατηγορητήριο, η δράση του κυκλώματος που φέρεται να είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες, με προκαθορισμένους ρόλους για τα μέλη του.

    Με ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά και συνταγές, απάτες και υπεξαιρέσεις, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι “έκλεβαν” τη μάχη ζωής καρκινοπαθών, μαζί με τα αντικαρκινικά φάρμακα (πληρωμένα από το Δημόσιο) που άρπαζαν από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

    Ο φερόμενος ως αρχηγός καταγράφεται στη δικογραφία να επικοινωνεί και να δίνει οδηγίες στα μέλη, καθορίζοντας τις τιμές της αγοράς. Δεξί του χέρι, την περίοδο που ο Αιγύπτιος απουσίαζε εκτός Ελλάδος, φέρεται να είναι μία γυναίκα συγκατηγορουμένη του.

    Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε … αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα  φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα  αφορά κυρίως τη προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούσαν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

    Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

    Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους ιατρούς ανέρχεται σε 90.203,92€.

    Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€. Κάθε εμπλοκή στην παράνομη διακίνηση των φαρμάκων αρνήθηκε στην απολογία της η νοσηλευτήρια του Λαϊκού η οποία εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα. Από καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες φέρεται να ενημερώνει αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξη τους.

    Απολογούμενη υποστήριξε: “Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δώσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία.”

    Εκτός από το Λαϊκό, φάρμακα φέρονται να υπεξαιρέθηκαν και από άλλα νοσοκομεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκάνδαλο με φάρμακα: Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν το σύστημα Υγείας ήταν οχυρωμένο, λένε οι καρκινοπαθείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΑΣ: Στα 13,69 εκατ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου από το κύκλωμα με τα φάρμακα – Πως λειτουργούσαν οι δράστες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξανθός για το σκάνδαλο με τα φάρμακα: «Σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας»



    ΣΧΟΛΙΑ