• Πολιτική

    Στη Βουλή η δικογραφία για το rebate – Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τριών υπουργών


    Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τριών υπουργών της περιόδου 2006 – 2010 για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιριών (τη διαδικασία rebate) καλείται να διερευνήσει η Βουλή.

    Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάζει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Η υπόθεση αφορά στην επιστροφή (rebate) φαρμακευτικών εταιριών και ερευνήθηκε και από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

    Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας υποστήριξαν ότι την περίοδο 2006 – 2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες.

    Σημειώνεται ότι η ευθύνη για το rebate την εν επίμαχη περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας. Πλέον, όμως, είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

    «Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007.

    Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, αναλύοντάς τα ως εξής:

    • Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
    • Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
    • Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
    • Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ