• Πολιτική

    Στη ΝΔ χρεώνει την τραγωδία ο Χρ. Σπίρτζης: Σε στέλεχός της άνηκε το «οικόπεδο της φρίκης» (video)

    • NewsRoom

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης


    Μια νέα προσπάθεια για να βγάλει από την πλάτη τις κυβέρνησης τις ευθύνες για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής επιχείρησε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υποστήριξε πως για τους θανάτους την αυθαίρετη δόμηση.

    Μιλώντας στο κανάλι Epsilon και την εκπομπή «Από Νωρίς», ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που βρήκαν τον θάνατο 27 άνθρωποι, λέγοντας πως είναι στέλεχος της ΝΔ και πως συγγενής της ιδιοκτήτριας είναι «πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει διατελέσει Νομάρχης στην περιοχή, που έχει διατελέσει Βουλευτής στην περιοχή, που ήταν Αντιπρόεδρος της Βουλής της Νέας Δημοκρατίας και που προφανώς η ιδιοκτήτρια μπορεί και να ήταν, να το ψάξετε, υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας, αν όχι εκλεγμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

    Ιδιοκτήτες του οικοπέδου είναι η Χριστιάνα και ο Βασίλης Φράγκος. Η Χριστιάνα Φράγκου ήταν πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, ενώ είναι ανιψιά του πρώην βουλευτή (1974-1993) και Νομάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Φράγκου, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Βουλής.

    Το περιφραγμένο οικόπεδο που βρίσκεται πάνω από τον γκρεμό, έχει πρόσβαση στη θάλασσα από μια σκάλα η οποία έχει κατασκευαστεί και οδηγεί στην παραλία.  Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σε ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων. «Τα δύο τουλάχιστον κτίσματα που είναι μέσα, δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια και κανέναν φάκελο νομιμοποίησης ή τακτοποίησης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές, στην έκθεση που είναι βάσει της έκθεσης χαρακτηρισμένη ως «δημόσια δασική διακατεχόμενη».

    Το οικόπεδο στο Μάτι όπου βρέθηκαν οι 27 νεκροί και η πρόσβαση στην παραλία

    Κατά τη συνέντευξη του ο κ. Σπίρτζης δεν απάντησε επί της ουσίας στις καταγγελίες της ΝΔ για τα έγγραφα με τις αποφάσεις των δύο πρώην υπουργών Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή και Νίκου Βούτση να αναστείλουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

    «Έρχεται τώρα και μιλάει η κα Σπυράκη, όταν όλη η Ανατολική Αττική και όλη η Ελλάδα κατά τόπους, έχει παραδοσιακά ένα ή δυο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν συμβάλει στο πώς θα γίνονταν αυθαίρετα, στο πώς θα γίνονταν κατατμήσεις οικοπέδων, στο πώς θα χτίζονταν αυθαίρετα κτίσματα οπουδήποτε. Ήταν η παλαιοκομματική λογική της πελατειακής σχέσης με τους πολίτες…Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ολοκλήρωσαν το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο; Γιατί δεν έγιναν πολεοδομικές μελέτες;», ανέφερε.

    «Ας σεβαστούν τους νεκρούς που είχαμε, ας σεβαστούν τον κόσμο που πονάει αυτή τη στιγμή, ας αφήσουν αυτή την τακτική για να γυρίσουμε σελίδα, να κάνουμε μια προσπάθεια σαν κοινωνία πώς αλλάζουμε αυτά που χτίστηκαν επί δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

    Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως ως επικεφαλής του ΤΕΕ ήταν αντίθετος με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, χωρίς πάντως να αναφερθεί στις αντίστοιχες κινήσεις της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2017 για την νομιμοποίησή τους και μάλιστα με σημαντικές εκπτώσεις.

    Χωρίς να απαντήσει ούτε στις καταγγελίες για τα λάθη του κρατικού μηχανισμού που οδήγησαν στην τραγωδία, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως η αντιπολίτευση θα πρέπει να μην κάνει κριτική στην κυβέρνηση. «Μη μας προκαλούν. Μην πάνε να εκμεταλλευθούν λαϊκίζοντας πολιτικά επειδή κρατάμε χαμηλά τους τόνους. Δίνουμε τη μάχη αυτή τη στιγμή, για να βρεθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια από τους κρατικούς λειτουργούς, από τους δημοσίους υπαλλήλους, από τους μηχανικούς, να γίνουν οι καταγραφές και σήμερα να δοθεί το πρώτο επίδομα..» ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ