• Πολιτική

    Στέλλα Κυριακίδου (Επίτροπος Υγείας): Δεν θα βγούμε από την οικονομική κρίση αν δεν βγούμε πρώτα από την υγειονομική

    AstraZeneca: Συμφωνία με την ΕΕ για την παράδοση επιπλέον 200 εκατ. δόσεων

    Στέλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας


    «Όταν ανέλαβα τον συγκεκριμένο τομέα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα μήνα αργότερα θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πανδημία της σύγχρονης ιστορίας» είπε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου ξεκινώντας την τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση του Covid-19 απέδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υγείας, της κοινωνίας και της οικονομίας.

    «Η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι σημαντική αλλά δεν γίνεται να βγούμε από την οικονομική κρίση αν δεν βγούμε πρώτα με ασφάλεια από την κρίση στον τομέα της υγείας», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό θα το πετύχουμε με συνεργασία και αλληλεγγύη για μία πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ο ιός, συνέχισε η Επίτροπος, τόνισε τις αδυναμίες της κοινωνίας μας και πίεσε ασφυκτικά τα συστήματα υγείας. «Πρέπει όμως από την κρίση αυτή να βγούμε πιο σοφοί για να χαράξουμε την πορεία του παρόντος και του μέλλοντος, με διδάγματα από το παρελθόν».

    «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.  Η Δημόσια Υγεία είναι η βασική μας προτεραιότητα, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να διακινδυνεύσουμε όσα έχουμε πετύχει έως τώρα», είπε η Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάστηκαν στις 13 Μαΐου, είναι μια προσπάθεια της ΕΕ να βοηθήσει στο «άνοιγμα του τουρισμού και των μεταφορών, τηρώντας πάντα τους βασικούς κανόνες πρόληψης και προστασίας».  Αναφορικά με την χώρα μας, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι η Ελλάδα πήρε δραστικά μέτρα και ότι τα μέλη της κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι.

    Τα βασικά βήματα «της επόμενης μέρας» είναι η στρατηγική για να βρεθεί ένα εμβόλιο προσβάσιμο σε όλους.  Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, συνεργάζεται η ίδια στενά με όλα τα κράτη-μέλη και τις φαρμακευτικές εταιρίες από την πρώτη ημέρα. Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει 75 εκατομμύρια ευρώ ήδη από τις αρχές Μαΐου.  «Το εμβόλιο είναι η βασική μας προτεραιότητα.  Η Ευρώπη χρειάζεται ένα καλύτερο σύστημα Δημόσιας Υγείας.  Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από εμάς έναν πιο ενεργό ρόλο σε αυτό το βασικό θέμα- περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε  η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

    Όπως τόνισε: «Μπορεί ο ιός να τόνισε τις αδυναμίες μας αλλά ανέδειξε και τα δυνατά μας σημεία:  αλληλεγγύη, συμπαράσταση, συλλογικότητα».  «Πρέπει να θυμόμαστε την αξία του να εργαζόμαστε μαζί, να συμπαραστεκόμαστε ό ένας στον άλλον και ως πολίτες και ως κράτη-μέλη. Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι εύκολος και σίγουρα θα συνοδεύει το υπόλοιπο της θητείας μου», κατέληξε η Επίτροπος.

    Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.

     Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr



    ΣΧΟΛΙΑ