• Πολιτική

    ΣτΕ: Ακύρωσε την απόφαση για περιορισμούς στη μετακίνηση των προσφύγων αιτούντων άσυλο


    Στον “αέρα τίναξε” το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση για τον περιορισμό στις μετακινήσεις τους όσων αιτούνται άσυλο στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τις πόρτες των hot spot σε 6 νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχθεί τη μερίδα του λέοντος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

    Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακύρωσε την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτιο του 2016, επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία όσων προσφύγων είχαν αιτηθεί άσυλο σε έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στα hot spot των νησιών, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκεί. Αντίθετα, όσοι πρόσφυγες υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου από χθες (παραμονή της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ), τότε αυτοί θα μπορούν να μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς περιορισμούς μέχρι να εκδοθεί η διοικητική απόφαση για το άσυλο τους.

    Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, έκανε δεκτή την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ακύρωσε την με αριθμό 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου. Με την ακυρωθείσα είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων προσφύγων είχαν φτάσει στη Λέσβο, την Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο.

    Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Ναι μεν ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, ωστόσο, ως κανονιστική απόφαση θα έπρεπε αλλά δεν προέκυψε ότι είχε εκτενή αναφορά στους νόμιμους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται ο περιορισμός στη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο εντός του ελλαδικού χώρου, μετά την εφαρμογή της δήλωσης-συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές.

    Στο σκεπτικό της πλειοψηφίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θίγονται βασικά δικαιώματα των προσφύγων αλλά και ότι απειλούνται ολέθριες συνέπειες για τα έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    «Η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία -αναφέρεται στο σκεπτικό- έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια αλλά αντιθέτως, την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιοχές και τη σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστοόυν και να αντιμετωπίσουν εν μέσω σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης την είσοδο και παραμονή σημαντικού αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των περιφερειών που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς.»

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεκτιμώντας, αφενός το μεγάλο αριθμό των αιτούντων διεθνή προστασία και αφετέρου τις δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την κατάσταση που θα προκύψει στα έξι νησιά από την αναδρομική ακύρωσης της απόφασης, έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος που επιβάλλουν , το αποτέλεσμα της ακυρωθείσας να αρχίσει από την προηγουμένη της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος.

    Οι τρεις δικαστές που μειοψήφισαν υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη: 1) καθώς απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και 2) λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα στήριξης των Σύριων υπηκόων.

    Η κυβέρνηση βεβαίως μπορεί να επανέλθει με νέα απόφαση, επαρκώς αιτιολογημένη αυτή τη φορά, που να απαγορεύει εκ νέου την ελεύθερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνάντηση Φ.Κουβέλη με τον Σύλλογο Δικηγόρων Ελλάδος για τους Έλληνες στρατιωτικούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Κοντονή με τους συμβολαιογράφους: Ομαλή η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ισόβια στον αγγειοχειρουργό για τη δολοφονία της 36χρονης μεσίτριας



    ΣΧΟΛΙΑ