• Πολιτική

    Σταϊκούρας για κορονοϊό: Έτοιμοι να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων

    Φόρος γονικής παροχής: Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργηση - Παραδείγματα 

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Έτοιμο εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων «για κάθε σενάριο επιπτώσεων» από τη μετάδοσης της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην ελληνική οικονομία, όπως διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση για τις αλλαγές που επέρχονται με τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σταϊκούρας  χαρακτήρισε την εξάπλωση του κορονοϊού ως μια «ασύμμετρη απειλή» για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Το ζήτημα, άλλωστε, θα εξεταστεί και στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, με διευρυμένη βάση, «για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

    «Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών», είπε ο κ. Σταϊκούρας, «αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Εξετάζουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος, μελετάμε τα εναλλακτικά σενάρια, και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ’ αυτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

    «Ταυτόχρονα», συνέχισε, «συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις και υποστηρίζουμε τη λήψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της εξάπλωσής του». Όπως είπε, «συντονίζουμε τις επαφές μας με εκπροσώπους της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν, για να αναληφθούν κατάλληλες δράσεις: Προβλέψαμε στη σχετική ΠΝΠ, και ήδη άρχισε να υλοποιείται, η δυνατότητα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο υπουργείο Υγείας για κάλυψη έκτακτων αναγκών, πρόσληψη προσωπικού καθώς και για αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας».

    Σημείωσε επίσης ότι όλα τα τελωνεία έχουν προμηθευτεί γάντια και μάσκες για τους υπαλλήλους τους, που πραγματοποιούν ελέγχους σε επιβάτες. Τέλος, επανέλαβε ότι αποστείλαμε μέσω ΑΑΔΕ, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενος, ενημερωτικό υλικό για τον κοροναϊό. «Απαιτείται από όλους μας ενημέρωση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.



    ΣΧΟΛΙΑ