• Πολιτική

    Στα «χαρακώματα» ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ: Ο «προβοκάτορας» Βερναρδάκης και οι δικαιολογίες Μωραΐτη για την «κωλοτούμπα»


    Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας με την κίνησή του να τοποθετήσει σε υπουργικές καρέκλες δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την επιρροή του στον χώρο της κεντροαριστεράς.

    Την ώρα που η υπουργοποίηση των κκ Μωραίτη και Τόλκα, οι οποίοι ορκίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης προσπάθησε να προκαλέσει τα νεύρα των συνεργατών της Φώφης Γεννηματά.

    Μιλώντας στον ρ/σ news24/7 o Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ρόλο… μάντη, προέβλεψε πως «θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ».  «Θα υπάρξουν ρήγματα. Το ΚΙΝΑΛ θα δυσκολευτεί ακόμη και στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Είναι η πολιτική μου εκτίμηση ότι θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή», προέβλεψε ο υπουργός Επικρατείας.

    Αναφερόμενος δε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπουργοποίηση στελεχών του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε πως για την απόφασή τους ευθύνονται «οι  επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ υπέρ της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ». «Αν αξιοποιούσαμε κάποιον που είχε πάρει θέση υπέρ της κυβέρνησης θα είχαμε την κριτική ότι συναλλασσόμαστε και εξαγοράζουμε..», ανέφερε. Παράλληλα, κάλυψε τα δύο στελέχη για τη μεγαλοπρεπή πολιτική κωλοτούμπα τους,  καθώς όπως υποστήριξε οι πρόσφατες δηλώσεις τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα «δεν είναι και τόσο τρομερό».

    «Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο το ΚΙΝΑΛ να έχει διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ. Θα μας πει η κ. Γεννηματά σε ποιο ζήτημα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη; Σε τι έχει διαφοροποιηθεί από τον νεοφιλελευθερισμό; Έκανε τεράστια θεσμική προσβολή να ψηφίσει με έναν βουλευτή στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση», συνέχισε.

    Από το ΚΙΝΑΛ η απάντηση ήρθε από την πλευρά του γραμματέα Επικοινωνίας Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος έκανε λόγο για «προβοκάτσιες του υπουργού Επικρατείας, που θα πέσουν στο κενό».

    «Η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν χτίζεται με τυχοδιώκτες και ακροδεξιούς. Χτίζεται με λαϊκές και ριζοσπαστικές πολιτικές πάντα δίπλα στον πολίτη. Εμείς με τους δημοκράτες αγωνιστές και σεις με Παπαγγελόπουλο, Κουίκ, Κουντουρά και άλλους …προοδευτικούς. Θα τα πούμε το βράδυ των εκλογών. Θα τρίβετε τα μάτια σας” τονίζει ο κ. Μαλέλης».

    O Μπαλάφας θέλει Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ

    Λάδι στη φωτιά, όμως, έριξε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος μιλώντας στο OPEN, έκλεισε το μάτι σε πιθανή είσοδο στον ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. «Θεωρητικά, δεν αποκλείεται. Οι δυνάμεις που καλύπτονται σήμερα σε αυτό που ονομάζεται ΚΙΝΑΛ, και το λέω με πολλή προσοχή, είναι δυνάμεις που εξ αντικειμένου μπορούν να συναποτελέσουν μαζί με εμάς ένα ευρύτερο μέτωπο συνεργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ των συγκλίσεων και συνεργασιών με μια ευρύτατη γκάμα δυνάμεων που έχουν, χωρίς διαπραγμάτευση, μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και στον άπληστο νεοφιλελευθερισμό».

    Οι δικαιολογίες Μωραϊτη για την ένταξη του στην Κυβέρνηση

    Ενδιαφέρον πάντως είχαν και οι εξηγήσεις που έδωσε ο Θάνος Μωραϊτης, για την απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Αποδέχθηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού, γιατί πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας», δήλωσε ο νέος υφυπουργός Μεταφορών, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.

    «Γι αυτούς τους λόγους είμαι εδώ και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Στρατηγικός αντίπαλος είναι η ακροδεξιά και ο βαλκανικός νεοφιλελευθερισμός της Νέας Δημοκρατίας. Να διαμορφώσουμε όρους μιας προοδευτικής διακυβέρνησης μακράς πνοής που έχει ανάγκη η κοινωνία», συνέχισε ο κ. Μωραϊτης.

    Όταν οι δημοσιογράφοι του είπαν πως οι ψηφοφόροι στην εκλογική του περιφέρεια τον επέλεξαν με άλλο κόμμα, τόνισε πως δεν επέλεξαν με άλλο κόμμα και θα μιλήσει γι’ αυτό εκτενώς τις επόμενες μέρες.

    «Το 2012 ήμουν υποψήφιος, το 2015 έκανα την πολιτική μου επιλογή και θα είμαι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική μάχη» σημείωσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οργισμένη αντίδραση ΚΙΝΑΛ: Επιχείρηση λεηλασίας-Κυνηγοί καρέκλας Τόλκας και Μωραϊτης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουρουμπλής: Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την «μετεγγραφή» Μωραΐτη – «Σαν να πήγαινα εγώ στη ΝΔ»



    ΣΧΟΛΙΑ