• Πολιτική

    Στα 2,94 εκατ. ευρώ η πρώτη κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης που πήραν τα κόμματα – Τι άλλα ποσά έχουν λάβει

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Εκλογική χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,94 εκατ. ευρώ λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα εν όψει της επικείμενης αναμέτρησης στις κάλπες, που θα λάβει χώρα στις 21 Μαΐου.

    Πρόκειται για την πρώτη κατανομή ενός ποσού το οποίο προορίζεται για τη μερική κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, έτσι ώστε να καθίσταται εφικτή η εκπλήρωση της βασικής, θεσμικής τους αποστολής.

    Δικαιούχοι της εκλογικής, οικονομικής ενίσχυσης είναι τα έξι κόμματα που έχουν παρουσία στο εθνικό κοινοβούλιο, καθώς επίσης και στην Ευρωβουλή. Με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής να μην έχει πρόσβαση στην αναλογική διανομή, καθώς του έχει επιβληθεί αναστολή στον προσπορισμό κρατικού χρήματος.

    Η σχετική πράξη ορισμού και κατανομής της χρηματοδότησης στα κόμματα, αναρτήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο «Διαύγεια» από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αφορά δε το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της ενίσχυσης, καθώς αντιστοιχεί στο 60%  του όλου ποσού. Το υπόλοιπο 40% (που εκτιμάται στα 1,96 εκατ. ευρώ) μένει να διατεθεί το αργότερο δύο μήνες μετά από τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Για τα πολιτικά κόμματα η εκλογική παροχή συνιστά μια εξτρά χρηματοδότηση, καθώς αυτά λαμβάνουν και τη θεσμοθετημένη τακτική, οικονομική επιχορήγηση. Η οποία για την εφετινή χρονιά ανέρχεται στα 9,95 εκατ. ευρώ.

    Αθροιζόμενες οι έως τώρα δύο ενισχύσεις (το αρχικό τμήμα της εκλογικής και η τακτική) φτάνουν στα επίπεδα των 12,89 εκατ. ευρώ. Ενώ αναμένεται να ανέβουν στα 14,85 εκατ. ευρώ, έπειτα από την άντληση της υπολειπόμενης, μετεκλογικής επιχορήγησης. Με την προοπτική μάλιστα να διευρυνθούν περεταίρω οι παροχές, στην περίπτωση που υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, στις 2 Ιουλίου. Κάτι που θεωρείται εξόχως πιθανό, από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης κατά τον «πρώτο γύρο» της απλής αναλογικής.

    Όπως προκύπτει από τα αναρτηθέντα στοιχεία στη «Διαύγεια» τα κόμματα της Βουλής λαμβάνουν 2,45 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 50% του κατανεμητέου ποσού. Άλλα 490 χιλιάδες ευρώ ( δηλαδή το 10% της συνολικής παροχής)  διατίθενται στα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Τα «μυστικά» και οι αποδέκτες της επιχορήγησης

    Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η εκλογική επιχορήγηση στα κόμματα ισοδυναμεί με το 0,08 τοις χιλίοις επί των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους. Ο επιμερισμός της κατανομής γίνεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη που αφορά το 50% πηγαίνει στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, η δεύτερη ( το 10%) πάει στα κόμματα που έχουν εκλέξει ευρωβουλευτές, ενώ το υπόλοιπο 40% πηγαίνει  σε κόμματα που έχουν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 1,5% είτε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, είτε στις ευρωεκλογές. Αναλογικά όλα αυτά, σε συνάρτηση με την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η Νέα Δημοκρατία, λαμβάνει συνολικά από το πρώτο κομμάτι της εκλογικής χρηματοδότησης 1.267.548,94 ευρώ. Λόγω της παρουσίας της στη Βουλή και την Ευρωβουλή.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους ίδιους λόγους, το ποσό της επιχορήγησης είναι 987.499,7 ευρώ.

    Το ΚΙΝΑΛ ως κομματικός σχηματισμός εισπράττει 263.759,35 ευρώ. Εξ αυτών τα 65.940,05 ευρώ είναι το μερίδιο του ΠΑΣΟΚ.

    Το Κ.Κ.Ε από την πλευρά του λαμβάνει 174.521,66 ευρώ.

    Για την Ελληνική Λύση το εισπραττόμενο ποσό είναι 124.644,77 ευρώ. Ενώ για το ΜεΡΑ25 το ύψος της ενίσχυσης είναι 91.784,94 ευρώ και μόνο για τη συμμετοχή του στην ελληνική Βουλή.

    Από αυτήν την…πρώτη κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης το κάθε κόμμα λαμβάνει 0,471 ευρώ ανά έγκυρο ψηφοδέλτιο που είχε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019. Λαμβάνει επίσης 0,109 ευρώ για κάθε ψήφο που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2019.

    Για τη Χρυσή Αυγή το «παγωμένο» κονδύλιο που της αντιστοιχεί είναι 30.240,60 ευρώ.

    Η κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης των 9,95 εκατ.

    Νωρίτερα, στις αρχές του περασμένου Απριλίου και στο πλαίσιο της τακτικής, ετήσιας χρηματοδότησης, που ανέρχεται στο 0,5 τοις χιλίοις επί των καθαρών εσόδων του κρατικού απολογισμού, διατέθηκε στα κόμματα το συνολικό ποσό των 9,95 εκατ. ευρώ. Από τα οποία τα 1,658 εκατ. ευρώ αφορούσαν την επιμορφωτική χρηματοδότηση και την υπόλοιπα την τακτική.

    Πάντα βάσει της εκλογικής τους δύναμης, η Νέα Δημοκρατία έλαβε 3,741 εκατ. ευρώ, ενώ στα 3,019 εκατ. ανήλθε το ποσό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα το ΚΙΝΑΛ έλαβε 991,56 χιλιάδες ευρώ, το Κ.Κ.Ε 749,4 χιλιάδες, η Ελληνική Λύση 610,96 χιλιάδες και το ΜέΡΑ25 505,5 χιλιάδες ευρώ.

     Τακτική χρηματοδότηση από 62.187 ευρώ το κάθε ένα έλαβαν επίσης η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το Ποτάμι, καθώς στις τελευταίες Ευρωεκλογές πήραν ποσοστά άνω του 1,5%. Η «παγωμένη» και μη εκταμιευμένη αναλογία χρηματοδότησης για την Χρυσή Αυγή ήταν 207,29 χιλιάδες ευρώ.

    Στην τακτική χρηματοδότηση το 80% του διανεμόμενου ποσού πηγαίνει στα κόμματα που έχουν εκλέξει βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο, το 10% σε αυτά που έχουν βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο και το άλλο 10% σε όσα έχουν λάβει ποσοστό άνω του 1,5% στις τελευταίες  βουλευτικές εκλογές ή σε αυτές για την Ευρωβουλή.

    «Τρέχουν» οι προμήθειες για τις εκλογές

    Ο (πρώην πλέον) Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αναφέρει ότι το γενικό κόστος των εκλογών θα είναι 157 εκατ. ευρώ. Το οποίο και αφορά τις επικείμενες βουλευτικές, αλλά και τους δύο γύρους των Αυτοδιοικητικών (σε Δήμους και Περιφέρειες) που θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο.

    Στο ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνεται και το πιθανότερο ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις εθνικές κάλπες,

    Με υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών την Καλλιόπη Σπανού, οι διαδικασίες τρέχουν με φόντο την επιδιωκόμενη άρτια οργανωτική λειτουργία για τις επικείμενες εκλογές.

    Ήδη «κλείδωσε» η προμήθεια 40.000 δεσμίδων χαρτιού για ψηφοδέλτια, συνολικού κόστους 2.232.796 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α. Η προμήθεια ανατέθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην εταιρεία A&G Paper και δευτερευόντως στην «Δ&Σ Αναστασόπουλος.

    Ανατέθηκε επίσης και η προμήθεια 11 εκατ. εκλογικών φακέλων συνολικού κόστους 257.796 ευρώ. Στις εταιρείες Α&G Paper και «Β. Ηλιόπουλος».

    Ακόμη η εταιρεία Latern Construction είναι εκείνη που ανέλαβε να παραδώσει 2.000 παραβάν συνολικού κόστους 297.600 ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά η εταιρεία Thrace Polyfilms θα προμηθεύσει 25.000 εκλογικούς σάκους, έναντι συνολικής αμοιβής 18.600 ευρώ.

    Ενώ τα ΕΛ.ΤΑ ανέλαβαν το έργο των αποστολών δεμάτων με εκλογικό υλικό στις περιφερειακές ενότητες. Συνολικού κόστους 300.000 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α.

    Διαβάστε επίσης

    Βαρουφάκης: Να μην αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη!

    Σκέρτσος: Η αυθαιρεσία στην εργασία θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία

    Μητσοτάκης από Κηφισιά: Η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι με την Πρωταπριλιά



    ΣΧΟΛΙΑ