• Πολιτική

    Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Μητσοτάκη και ξένης δημοσιογράφου – Δεν θα ανεχθώ να προσβάλλετε εμένα και τους Έλληνες

    • NewsRoom
    Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Μητσοτάκη και ξένης δημοσιογράφου - Δεν θα ανεχθώ να προσβάλετε εμένα και τους Έλληνες

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Κοινής Συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

    Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ξένη δημοσιογράφος έθεσε ερώτημα, σχετικά με το προσφυγικό και τα push back στο Αιγαίο.  Η δημοσιογράφος ρώτησε με προκλητικό τρόπο πότε επιτέλους ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σταματήσει να «ψεύδεται» πως η Ελλάδα δεν κάνει push backs και να παραδεχθεί πως η ΕΕ έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα με αποτέλεσμα να επιλέξει να ακολουθήσει αυτή την «σκληρή και βάρβαρη» πρακτική. Παράλληλα, απευθυνόμενη στον Μαρκ Ρούτε, τον ρώτησε να απαντήσει τι έχει να πει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δήθεν εμποδίζει την μεταφορά ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε ολλανδικές κοινότητες που είναι έτοιμες να τα φιλοξενήσουν.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανώς θυμωμένος απάντησε.

    «Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μία κουλτούρα να θέτετε άμεσες ερωτήσεις στους πολιτικούς, κάτι που είναι πολύ σεβαστό. Αυτό που δεν θα ανεχθώ είναι σε αυτό το γραφείο να προσβάλλετε εμένα ή τους Έλληνες πολίτες με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από απτά γεγονότα όταν αυτή η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης, έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άτομα στη θάλασσα, μόλις πρόσφατα διασώσαμε 250 άτομα από πνιγμό νότια της Κρήτης. Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα σώζοντας ανθρώπους στη θάλασσα ενώ την ίδια στιγμή, ναι, αναχαιτίζουμε πλοία που έρχονται από την Τουρκία όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ περιμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει για να τα μαζέψει και να τα επιστρέψει στην Τουρκία. Οπότε αντί να ρίχνετε το φταίξιμο στην Ελλάδα, πρέπει να ρίξετε το φταίξιμο σε εκείνους που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση συστηματικά, σπρώχνοντας ανθρώπους σε απελπιστικές καταστάσεις από μία ασφαλή χώρα, γιατί πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι στην Τουρκία η ζωή τους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Έχουμε μία αυστηρή αλλά δίκαια πολιτική στο μεταναστευτικό, έχουμε επεξεργαστεί και δώσαμε τη σωστή και δώσαμε το δικαίωμα στην προστασία σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου δεκάδων χιλιάδων Αφγανών».

    Σε αυτό το σημείο η δημοσιογράφος παρενέβη και αναφέρθηκε στη Σάμο, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για τα push backs και για όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

    Ο κ. Μητσοτάκης της απάντησε «Επιστρέψτε μου, έχετε επισκεφθεί τις νέες δομές στα νησιά μας; Έχετε πάει στη Σάμο;»

    Με την δημοσιογράφο να απαντά πως έχει πάει.

    «Όχι δεν έχετε πάει», της απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλλετε. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό; Απαντάω τώρα και δεν θα με διακόπτετε. όπως εγώ σας άκουσα πολύ προσεκτικά. Εάν πάτε στη Σάμο θα βρείτε ένα άψογο κέντρο με άψογες συνθήκες που χρηματοδοτήθηκε με λεφτά της ΕΕΜ, με καθαρές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές για τα παιδιά καμία σύγκριση με ό,τι είχαμε στο παρελθόν. Αυτή είναι η πολιτική μας, θα την υποστηρίξουμε και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να δείχνει το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά».

    Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε απάντησε στη δημοσιογράφο: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει υψηλά στάνταρ».

    Αναφέρθηκε, μάλιστα, στα γεγονότα του 2015-2016 όταν πολλοί άνθρωποι, όπως ανέφερε, πέθαναν στα Αιγαίο προσπαθώντας να έρθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στις χώρες της Ευρώπης και είμαι χαρούμενος που εκείνη την περίοδο οι χώρες της Ευρώπης κατάφεραν να έχουν την Συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

    «Μέσω της οποίας, πράγματι, η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρας για τους ανθρώπους να μένουν».

    Αυτό που προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, είναι να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

    «Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αυτό που δεν θέλω είναι οι άνθρωποι αυτοί να παίρνουν βάρκες που δεν είναι κατάλληλες για να περάσουν την Μεσόγειο ή το Αιγαίο και να πεθαίνουν σε αυτές τις συνθήκες. Θέλω να μένουν εκεί, να είναι ασφαλείς και μετά η ΕΕ με δίκαιο τρόπο να μοιράζεται μετανάστες από Αφρική και Τουρκία με βάση το σχέδιο του 2015-2016», πρόσθεσε.

    Θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

    Στη εισαγωγική τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Προστασία ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και στη διάσωση κατατρεγμένων ανθρώπων από την άλλη. Κοινός αντίπαλος οι άθλιοι διακινητές, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο πριν από ενάμισι χρόνο, επαναλαμβάνεται δυστυχώς σήμερα στη Λευκορωσία. Και η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει.

    «Συζητήσαμε και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο της ΕΕ. Οφείλει να κατανείμει δίκαια τα βάρη των ροών και να είναι αποφασιστική προς τις τρίτες χώρες.

    Συζητήσαμε εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχή διολίσθηση της Τουρκίας συχνά σε επιθετική ρητορική. Για την Ελλάδα θέμα αρχής η επιδίωξη ειλικρινούς διαλόγου με κάθε γείτονά της.

    Θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μένουμε ψύχραιμοι στις προκλήσεις οπλισμένοι με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας.

    Η διττή προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σωστή. Τελικά να επιλέξουν οι ίδιοι οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015

    Κοινή η γραμμή στα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη. Να γίνουν οι εκλογές, να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μαρκ Ρούτε.

    «Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη, την Παρασκευή στο Παρίσι.

    Στη συνέχεια στο δείπνο θα συζητήσουμε άλλα θέματα της πλούσιας διμερούς μας ατζέντας. Η Ολλανδία είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα μας.

    Κοινή μας η ατζέντα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις πράσινες πολιτικές.

    Θα θυμάσαι φίλε Μαρκ τα διαρκή αιτήματα για μεταρρυθμίσεις στη χώρα μου. Η διαφορά είναι ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά σε τομές και τις υλοποιεί η ίδια. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 όταν έφτασε πολύ κοντά στην αποπομπή της από την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Δίνουμε έμφαση στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε λοκνταουν

    «Έχουμε συζητήσει πολλές φορές το ζήτημα της πανδημίας σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε λοκνταουν όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο.

    Δεν επιτρέπουμε είσοδο σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και για τους εξωτερικούς.

    Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει γρήγορα και στις αγορές των καινούργιων φαρμάκων», πρόσθεσε.

    Θέλουμε η Λιβύη να μπορέσει να αντιμετωπίσει το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους, χωρίς να συνάπτει συμφωνίες εντελώς παράνομες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο

    Ο φίλος Μαρκ έχει δίκιο όταν περιγράφει την κατάσταση στη Λιβύη σχετικά περίπλοκη. Θεωρώ σφάλμα ότι δεν συμμετείχαμε σε προηγούμενες συναντήσεις. Η Ελλάδα θα λάβει πρώτη φορά μέρος σε διεθνή διάσκεψη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Έχουμε ανοίξει πρεσβεία και προξενείο στην Τρίπολη και τη Βεγκάζη. Θέλουμε η Λιβύη να μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους, χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, χωρίς να συνάπτει συμφωνίες εντελώς παράνομες. Αναφέρομαι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι παράνομο χωρίς καμία νομική αξία».

    Μαρκ Ρούτε: Τα σύνορα της Ελλάδος είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευθούν

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος για την πορεία ανάπτυξης που έχει λάβει η ελληνική οικονομία, και δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος.

    Παράλληλα είπε ότι συζητήσανε με τον Έλληνα ομόλογό του για την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και τις επενδύσεις καθώς και για τον τουρισμό.

    Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης συμφωνώντας με όσα ανέφερε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα στο δείπνο που θα έχουν στη συνέχεια, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευθούν. Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν πρέπει να επιστρέψουν πίσω.

    Επίσης ανέφερε ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η ολλανδική βασιλική οικογένεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Στη διάσκεψη στο Παρίσι ελπίζω να βρεθεί λύση για τη Λιβύη

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα στη χώρα αυτή. Είπε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, και εκτίμησε ότι «τούτη τη στιγμή είναι ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση».

    Είπε ότι είναι η σωστή χρονική συγκυρία τώρα, και «την επόμενη Παρασκευή στη διάσκεψη του Παρισιού ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση».

    Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:



    ΣΧΟΛΙΑ