• Πολιτική

    Σολτς: «Αν θέλετε ελάφρυνση χρέους, κάντε μεταρρυθμίσεις», λέει ο διάδοχος του Σόιμπλε

    • NewsRoom
    Σολτς

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς


    Αισιόδοξος για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία εμφανίζεται ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να υπάρξει μια αισθητή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Στην πρώτη του συνέντευξη, στη Süddeutsche Zeitung, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν προτίθεται να μιμηθεί τον αυστηρό Σόιμπλε, προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική πορεία.

    «Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο επ’ αυτού, για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική», απάντησε ο Σολτς, προσθέτοντας: «Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», πρόσθεσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε φιλόδοξες τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά διευκρίνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

    Όταν ρωτήθηκε τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, απάντησε: «Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο. Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε, Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

    Σε ό,τι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης, ο Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απειλητική επιστολή με σφαίρα έστειλαν στον Κοτζιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκρίθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 768 ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Γαβρόγλου καταργεί τον σημερινό τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ