• Πολιτική

    Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Όχι στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και τα όσα συνέβησαν στη σύνοδο στη Σόφια. Μάλιστα, όπως αποκάλυψαν και οι δύο στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το νέο όνομα που φέρεται να έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

    Όπως αναφέρει η ΝΔ, το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

    «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

    Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε επιμελώς να διαψεύσει νωρίτερα πως υπήρξε συζήτηση σχετικά με το όνομα αυτό ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην αλλαγή του Συντάγματος πριν προχωρήσει σε συζητήσεις σχετικά το θέμα του ονόματος.



    ΣΧΟΛΙΑ