• Πολιτική

    «Σκιές συνθηκολόγησης» του Τσίπρα στις απειλές Πολάκη μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου – Όλο το παρασκήνιο

    Αλέξης Τσίπρας- Παύλος Πολάκης

    Αλέξης Τσίπρας- Παύλος Πολάκης


    Χρειάστηκαν περίπου τρείς ώρες συνεδρίασης τους Εκτελεστικού Γραφείου και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη του κόμματος, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να καταλήξουν σε αυτό που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ακόμα και πηγές προσκείμενες στον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίαζαν ως «ειλημμένη» απόφαση του προέδρου που «δεν εκβιάζεται», δηλαδή την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το αυτονόητο (;) ερώτημα της διαγραφής για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, που θύμιζαν «επικήρυξη ναζιστικού τύπου» και «προκήρυξη τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τις χαρακτήρισαν πολιτικά στελέχη αλλά και πηγές της δικαιοσύνης.

    Αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι στην απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από την πολύωρη συνεδρίαση δηλώνεται ότι ήταν ομόφωνη η πρόταση προς την Πολιτική Γραμματεία (στην οποία το “παρών” θα δώσει και ο ίδιος ο βουλευτής Χανίων, καθώς είναι μέλος της) για τη μη συμμετοχή Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος, εντύπωση προκαλεί ότι, ταυτοχρόνως, με αυτή, δηλώνεται ότι προτεραιότητα όλων των στελεχών είναι «να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου». Χωρίς καμία αναφορά στην τοξικότητα των δηλώσεων Πολάκη.

    Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι «προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση». Δίνοντας την εντύπωση, με μακιαβελικούς όρους, ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εκλογικής νίκης, όλα τα υπόλοιπα, άρα και οι επιθέσεις Πολάκη στους θεσμούς και η στοχοποίηση προσώπων, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

    Υπογραμμίζεται επίσης, ότι «η νίκη απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα. Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις». Αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό, την σημασία που δίνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην απόκλιση Πολάκη από την κομματική γραμμή, και όχι στην ουσία των λεγομένων του και στις πρωτόγνωρες επιθέσεις κατά πάντων.

    Γεγονός που αναδεικνύεται έτι περαιτέρω, από την αποστροφή «υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

    Πολλώ μάλλον όταν στην ίδια απόφαση, σημειώνεται ότι «στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς». Άρα, και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμα φορά, μιλά για «παρακράτος», αφήνοντας τις λεκτικές «κομψότητες» στην άκρη.

    Τούτων δοθέντων, έγκυροι αναλυτές και κοινοβουλευτικά στελέχη με πολυετή εμπειρία, δηλώνουν ότι, κατά τα φαινόμενα, αυτό που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, είναι το γεγονός ότι οι αναρτήσεις Πολάκη έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας από τις προτεραιότητες του Προέδρου του κόμματος, αφαιρώντας του αρκετά λεπτά δημοσιότητας και διαστρεβλώνοντας μερικώς το κεντρικό μήνυμα.

    Τα ίδια στελέχη, μετά από την χθεσινή εξέλιξη, αναρωτιούνται «τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια δημοκρατία, προκειμένου να διαγραφεί ένα στέλεχος που βάλλει κατά της Δικαιοσύνης, όχι κάνοντας κριτική στις αποφάσεις της, αλλά «κατεβάζοντας» ολόκληρη «πλατφόρμα» αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της. Με εκδίωξη δικαστών, εθελούσιες εξόδους και νέες σχολές δικαστών, προσλήψεις «δικών μας δικαστών» κλπ.

    Και τι νόημα έχουν οι δεσμεύσεις Τσίπρα για «τερματισμό του ρεβανσισμού», όταν ένας πρώην Υπουργός μιλά ευθέως για χειραγώγηση της δικαιοσύνης;

    Πως θα προστατεύσει το κόμμα του ο κ. Τσίπρας αν ο κ. Πολάκης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμείνει «εντός εκτός και επί τα αυτά»; Είναι το ζητούμενο η προστασία του κόμματος ή είναι το ζητούμενο η προστασία του πολιτεύματος;

    Πως μπορεί να προστατευθεί το πολίτευμα και οι θεσμοί όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο ίδιος παραδέχεται, εκβιάζεται και θα συνεχίσει να εκβιάζεται, εφόσον ο βουλευτής Χανίων, δικαιωμένος επί της ουσίας και με τη στήριξη κορυφαίων στελεχών, παραμείνει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και δια της πρόσκαιρης αποβολής του «για τα μάτια του κόσμου»;

    Η χθεσινή απόφαση, εφόσον δεν οδηγήσει στην σαφή πολιτική καταδίκη του κ. Πολάκη δια της οριστικής διαγραφής, κινδυνεύει να μηδενίσει το φερόμενο ως μήνυμα Τσίπρα προς τους αναποφάσιστους και κεντρώους ψηφοφόρους. Και, ταυτόχρονα, να δώσει νέα λαβή σε όλους εκείνους οι οποίοι είναι πεπεισμένοι πως «ο πολακισμός δεν εμφανίστηκε τώρα, υπάρχει και γιγαντώνεται χρόνια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή, αν όχι με την καθοδήγηση του ίδιου του κ. Τσίπρα».

    Διαβάστε επίσης

    ΣΥΡΙΖΑ: Ομόφωνα εκτός ψηφοδελτίων ο Πολάκης – Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας – Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση

    Τσίπρας: Έχω ευθύνη να προστατεύσω το κόμμα

    Τσίπρας για Πολάκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει ούτε να γκρεμίσει ούτε να εκδικηθεί»



    ΣΧΟΛΙΑ