Πολιτική

Σκέρτσος: «Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις μας»

  • NewsRoom
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος


Τρεις λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις μας καταθέτει, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος: Πρώτον, γιατί με τον τρόπο αυτό, κλείνουμε την «τρύπα» του ΦΠΑ στα έσοδα από έμμεσους φόρους. Δεύτερον, γιατί ανοίγει, έτσι, «παράθυρο» για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Και, τρίτον, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει, στην ανάρτησή του, τη χρησιμότητα της νέας ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, απονέμοντας τα εύσημα, παραλλήλως, στους Χρ. Σταϊκούρα, Απ. Βεσυρόπουλο και Γ. Πιτσιλή.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ά. Σκέρτσου έχει ως εξής:

«Η νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ #appodixi δίνει πλέον τη δυνατότητα σε όλους μας να ελέγχουμε αν ο ΦΠΑ που καταβάλλουμε σε κάθε αγορά μας αποδίδεται όπως πρέπει από την επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση. Η διαδικασία του ελέγχου είναι πανεύκολη και γίνεται με ένα απλό σκανάρισμα του QR code που βρίσκεται σε κάθε απόδειξη.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις μας και να ασκούμε πίεση υπέρ της φορολογικής συμμόρφωσης όλων;

* Για να κλείσουμε την “τρύπα” του ΦΠΑ στα έσοδα των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ααδε, παρότι το VAT gap έχει μειωθεί στη χώρα μας κατά 10 μονάδες τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι αγγίζει σήμερα το 20% (ενώ στην ΕΕ βρίσκεται μόλις στο 7%). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 12 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα ετησίως από ΦΠΑ, διαφεύγουν από τα δημόσια ταμεία επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, όσο δλδ ένας ΕΝΦΙΑ.

* Για να μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές. Όσο αυξάνονται τα δημόσια έσοδα τόσο μπορούμε να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε κρίσιμες κατηγορίες αγαθών για το καλάθι κάθε νοικοκυριού. Ειδικά σε συνθήκες υψηλού εισαγόμενου πληθωρισμού η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης είναι απολύτως αναγκαία.

*Και, φυσικά, για να έχουμε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι άδικο οι περισσότεροι να είμαστε συνεπείς στις φορολογικές μας υποχρεώσεις και κάποιοι επιτήδειοι να φοροδιαφεύγουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Λιγότερα δημόσια έσοδα οδηγούν σε χαμηλότερης ποιότητας δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

Ήδη τις τελευταίες 2 εβδομάδες που λειτουργεί η εφαρμογή περισσότεροι από 95.000 πολίτες την έχουν κατεβάσει και χρησιμοποιήσει στα κινητά τους.

Η εφαρμογή βρίσκεται εδώ για κινητά iOS https://apps.apple.com/gr/app/appodixi/id1645044371?l=el, και εδώ για android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi».

Διαβάστε επίσης

Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Οικονόμου: Είναι βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις

Νίκος Ανδρουλάκης: Να κάνει η PEGA ότι δεν έκανε η Εξεταστική Επιτροπή στη ΒουλήΣΧΟΛΙΑ