• Πολιτική

    Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

    • NewsRoom


    Με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην διαχείριση εκ μέρους της Κυβέρνησης στα ναυάγια που έγιναν στα Κύθηρα και στην Λέσβο, ο Γιάννης Οικονόμου ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι πιο προσεκτική στο προσφυγικό.

    Με κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες και οι αναπληρωτές τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Μπουρνούς, και ο Ευρωβουλευτήε και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστας Αρβανίτης, για τα ναυάγια των τελευταίων ωρών σε Κύθηρα και Λέσβο.

    Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν:

    “Δύο νέες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι δυστυχώς σε εξέλιξη από χθες το βράδυ στη Λέσβο και στα Κύθηρα, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη Λέσβο, στη βάρκα επέβαιναν περί τα 40 άτομα, αντίστοιχα στα Κύθηρα ναυάγησε ιστιοφόρο σκάφος με 96 επιβαίνοντες. Μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για πλήθος νεκρών και αγνοούμενων.

    Οι πράγματι ηρωικές προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των λοιπών δυνάμεων, είναι αξιέπαινες. Αυτό, όμως, που για μία ακόμα φορά καταγράφεται, είναι η πλήρης ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων, στη στεριά. Μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών του νησιού για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν.

    «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες»

    Να σημειωθεί ότι ειδικά στα Κύθηρα οι εθελοντές του νησιού, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι για τέταρτη μέρα άγρυπνοι, με δεδομένο ότι πριν τέσσερις μέρες όπως είναι γνωστό, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό στο Καψάλι που έκτοτε οι άνθρωποι “στεγάζονται” σε υπόστεγο δίπλα στη θάλασσα με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία κυριολεκτικά κρατική φροντίδα και διαβιούν σε πλήρη επικινδυνότητα για την υγεία τους και την ασφάλειά τους, υποστηριζόμενοι μόνο από εθελοντές.

    Το ελληνικό Κράτος και η Αυτοδιοίκηση με όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ελληνικούς νόμους, αλλά και από τις αρχές του στοιχειώδους ανθρώπινου πολιτισμού.

    Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες.

    Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα προστατεύει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες πρώτης εισόδου”

    Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

    “Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεθοδικά, στρατηγικά και αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές σε όλα τα διεθνή fora τα τελευταία χρόνια” επισήμανε σε σχόλιό του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του PES στην Πράγα.

    Ο κ. Οικονόμου, τόνισε ότι “η καταγγελία του τρόπου που η Τουρκία πολιτεύεται στις πολιτικές ομάδες που υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση, είναι κάτι αναμφισβήτητα ωφέλιμο για την χώρα μας. Άλλωστε η κυβέρνησή μας έχει υπερτονίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αραγούς εσωτερικού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα” και αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ.Τσίπρα προσέθεσε αφήνοντας αιχμές για τη στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό:

    “Πέρα από λόγια και δηλώσεις στο εξωτερικό, το πλέον εθνικά επωφελές θα ήταν να υπερψηφίζει ο κ. Τσίπρας τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές, και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν τη γεωστρατηγική μας ασφάλεια. Και, φυσικά, να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας όσον αφορά ζητήματα όπως το προσφυγικό”.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

    Οικονόμου: Είναι βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις

    Νίκος Ανδρουλάκης: Να κάνει η PEGA ότι δεν έκανε η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ