• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα των ηττημένων, το συνέδριο… τσίρκο και η παράταση που πήρε η νέα διάσπαση

    H Όλγα Γεροβασίλη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στο βήμα

    H Όλγα Γεροβασίλη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στο βήμα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)


    «Σύντροφοι και συντρόφισσες». Είναι οι λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο από κάθε τι άλλο στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα συνέδριο που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «Το μεγάλο μας τσίρκο», αν και είναι ιεροσυλία η σύγκρισή του με το κορυφαίο ίσως θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

    Όμως, για ποιους συντρόφους μπορούν να μιλούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ όταν υπήρξε η πλήρης επιβεβαίωση ότι πρόκειται για ένα κόμμα που είναι βαθιά διχασμένο, τα στελέχη δεν μιλούν μεταξύ τους, δεν μπορούν να συντονιστούν, ούτε να παλέψουν για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται. Και το κυριότερο: Ένα κόμμα που όσοι ξέρουν καλά τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς είναι σίγουροι ότι έχει τελειώσει.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε έχει τελειώσει και οι ευρωεκλογές θα επιβεβαιώσουν μια ακόμη διάσπαση και τη δημιουργία ενός «κόμματος Κασσελάκη».

    Κάποιοι ήδη συμβιβάστηκαν με τις αποφάσεις του συνεδρίου, ουσιαστικά μία απόφαση, να μη γίνουν ξανά εσωκομματικές εκλογές. Αλλά συμβιβάστηκαν περιμένοντας τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, κάτι που επιδιώκουν πολλοί προκειμένου να βρουν την ευκαιρία να αποχωρήσουν από την Κουμουνδούρου, αφήνοντας το κόμμα στην «παρέα Κασσελάκη».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις τέσσερις ημέρες του συνεδρίου επιβεβαίωσε ότι είναι ένα μεγάλο τσίρκο ή θέατρο σκιών από το οποίο όλοι βγήκαν ηττημένοι, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των κομμάτων.

    Ηττημένος βγήκε ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, είπε την περιβόητη φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», αποφάσισε μονομερώς εκλογές στις 10 Μαρτίου, παραβιάζοντας το καταστατικό του κόμματος, και τελικά το συνέδριο αποφάσισε να μη γίνουν εκλογές. Ο ίδιος πήρε πίσω το γάντι που πέταξε σε όσους τον αμφισβητούν, άλλωστε ουδέποτε ήθελε εκλογές, αλλά σύρθηκε από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός με την κίνηση αμφισβήτησης σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά του έδωσε πάσα να κάνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που πρέπει να γίνει προκειμένου κάποιοι να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι επίσης βαθιά ηττημένος για πολλούς λόγους. Κάποιοι μιλούν για «ευφυή κίνηση» να πετάξει το γάντι στον Κασσελάκη και να του ζητήσει ανανέωση της ψήφου των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όμως, για ποια ευφυία μιλούν όταν ο πρώην πρωθυπουργός απλά δημιούργησε το υπόβαθρο για την επερχόμενη διάλυση; Θα ήταν έξυπνη κίνηση αν ο ίδιος είχε αποφασίσει να επιστρέψει, να θέσει υποψηφιότητα και να κερδίσει το κόμμα.

    Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

    Όλα όσα συνέβησαν με την κατά πολλούς αντιθεσμική παρέμβασή του, έδειξαν επίσης ότι έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν ενίσχυσε τον Κασσελάκη, όπως πολλοί πιστεύουν, αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλέον ισχυρή σύνδεση με τη βάση του κόμματος. Ούτε κι έχει διαδόχους μέσα στο κόμμα, όπως άλλωστε φάνηκε αυτό το τετραήμερο, ενώ πολλοί σύνεδροι έδειξαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκπροσωπεί το παλιό, το φθαρμένο, αυτό που δεν μπορεί να αποτελεί την ελπίδα για ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ.
    Το γάντι που έριξε έπεσε στο χώμα, ο Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος υπό προθεσμία και ο κ. Τσίπρας είναι άπαξ και δια παντός εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

    Εκτός βέβαια αν ήταν αυτός ο στόχος του. Να ανοίξει το δρόμο για τη νέα διάσπαση που δεν θα αργήσει και να παρακολουθεί ο νέος Νέρωνας το κόμμα του να καίγεται κι αυτός να ετοιμάζει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, με τον ίδιο ή κάποιον άλλον επικεφαλής.

     

    Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο... παιδονόμου του Στ. Κασσελάκη
    Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο… παιδονόμου του Στ. Κασσελάκη

     

    Ηττημένοι είναι και όλοι οι βαρόνοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και η Ολγα Γεροβασίλη, ένα έτσι κι αλλιώς μεσαίο στέλεχος, χωρίς δυναμική και χωρίς ουσιαστική ελπίδα να ηγηθεί ενός κόμματος. Ενδεχομένως η αξιοπρεπής και δυναμική της στάση απέναντι σε ένα εχθρικό συνέδριο που την έβριζε, να είναι κέρδος, χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα.

    Ο «άνθρωπος του Τσίπρα» στο συνέδριο, η «μπροστινή» απέναντι στον κ. Κασσελάκη, απλά περιμένει μαζί με τους υπόλοιπους την ευκαιρία αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Και οι άλλοι πρωτοκλασάτοι, ωστόσο, ηττήθηκαν. Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης κ.ά. έδειξαν με τη στάση και συμπεριφορά τους ότι είναι αδύναμοι να βγάλουν το κόμμα από τον βυθό. Ξεπερασμένοι, παλαιοκομματικοί, διαδρομιστές, συνωμότες, όλος ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ που έδειχνε «αραχνιασμένος», εκτός της κοινωνίας και των προβλημάτων της. Πώς όλοι αυτοί θα καταφέρουν να συνεργαστούν, να οργώσουν όλη τη χώρα, να πάρουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό, είναι απορίας άξιο.

    Ηττημένη βγήκε και η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο γιατί είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ. Αλλά γιατί εμφανίστηκε μπροστά στην κοινωνία αδύναμη, μια εναλλακτική λύση που απλά δεν υπάρχει. Οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών θα δείξουν την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι πολίτες, ειδικά όσοι είναι πολιτικά άστεγοι, αντιλήφθηκαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να είναι το αντίπαλον δέος της Νέας Δημοκρατίας.

    H Όλγα Γεροβασίλη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατεβαίνουν από το βήμα

    Η επόμενη ημέρα

    Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο από την προηγούμενη. Το συνέδριο δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά μετατράπηκε σε ριγκ για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που κι αυτό έμεινε στη μέση. Κανένα κείμενο αρχών, καμιά ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης, κανένα ξέφωτο ελπίδας ότι μπορεί να ανακάμψει το κόμμα που πριν από πέντε χρόνια κυβερνούσε τη χώρα.

    Από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και περιδίνησης. Πήρε μια παράταση ζωής μέχρι τις ευρωεκλογές, ένα ορόσημο που θα σημάνει τη διάλυση του κόμματος όπως το γνωρίζουμε.

    Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση εκλογικής συντριβής η οποία θα χρεωθεί σε όλους, κυρίως όμως στον Στέφανο Κασσελάκη και τις επιλογές του.

    Οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα πουν ότι πήρε το κόμμα στο 18% και το έριξε στο 10% ή και πιο κάτω. Και θα αποχωρήσουν κάνοντας πάταγο. Το σενάριο της διάσπασης είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ αφού οι «βαρόνοι» του κόμματος, πλην ολίγων χαμαιλεόντων, όπως π.χ. ο Νίκος Παππάς, δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στην Κουμουνδούρου.

    Και η συνέχεια θα είναι η ενδεδειγμένη. Ο Κασσελάκης θα παραμείνει στήνοντας ένα κόμμα χαμηλών προσδοκιών κι ελπίζοντας ότι μπορεί σε τρία χρόνια να κερδίσει το εκλογικό σώμα και να εμφανιστεί ο κύριος αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη.

    Κάτι που βεβαίως θα εξαρτηθεί και από το αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα «ξυπνήσει» από τον λήθαργο και θα αναδειχθεί σε ισχυρό πόλο αντιπολίτευσης.

    Υπάρχει, βεβαίως και η πιθανότητα ενός εξαιρετικού εκλογικού αποτελέσματος. Να διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ένα μεγάλο ποσοστό που θα καταστήσει τον κ. Κασσελάκη απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού. Ποιος ποντάρει, όμως, σε αυτό το ενδεχόμενο;

    Διαβάστε επίσης:

    Όλγα Γεροβασίλη: Εγώ δεν απέσυρα ποτέ την υποψηφιότητά μου – Σεβαστή η πρόταση του συνεδρίου
    Ν. Παππάς: Αν το σώμα αποφασίσει να μην πάμε σε εκλογές, ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στον Κασσελάκη
    Λιβάνιος: Πάνω από 11.000 οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές
     



    ΣΧΟΛΙΑ