• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: «Στην Ελλάδα είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό απληστίας»

    Στέφανος Κασσελάκης

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης


    Συνολική απάντηση στον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ο οποίος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση μελέτησε τις χώρες στις οποίες μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη και διαπίστωσε ότι η μείωσή του δεν λειτουργεί».

    Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει: «Από τις 6 Απριλίου του 2022 η ΕΕ με την Οδηγία 542/2022 επέτρεψε τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη και κυρίως στα τρόφιμα. Έδωσε επίσης τη δυνατότητα μειωμένου συντελεστή κάτω από 5% σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα προϊόντα υγείας και υγιεινής.

    Η Ελλάδα είναι 2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με 5,4% τρεισήμισι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,2%! Το κύμα αρνητικού πληθωρισμού τροφίμων απλώνεται ήδη σε 8 χώρες της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα – 5 μήνες τώρα – είναι στην πρώτη δυάδα ακρίβειας.

    Στην Ευρώπη οι τιμές μειώνονται σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν και άλλο, ενώ στην Ελλάδα είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό της απληστίας».

    Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστηρίζει: Ενημερώνουμε τον κύριο Σκρέκα ότι:

    Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ το 2023 στα βασικά είδη και έδωσε 3 παρατάσεις ως τον Ιούνιο του 2024. Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε από 10,4% τον Ιούνιο του 2023 σε 1,7% τον Μάρτιο του 2024.

    Η Ισπανία διατηρεί μηδενικό τον ΦΠΑ ως τον Ιούνιο του 2024 και τον πληθωρισμό τροφίμων από 16,5% τον Μάρτιο του 2023 σε 4,4% τον Μάρτιο του 2024

    – Η Πορτογαλία κράτησε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη τροφίμων στο μηδέν ως τα τέλη του 2023. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι – 0,1% τον Μάρτιο του 2024 από 22% τον Ιανουάριο του 2023, μειωμένος κατά 22 μονάδες!

    – Η Γαλλία διατηρεί υπερμειωμένο ΦΠΑ 5,5% στα τρόφιμα και η Ιρλανδία και Ιταλία στο 4%.

    Ακολούθως επαναλαμβάνει τις θέσεις που έχει καταθέσει σε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

    -που μηδενίζει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη

    μειώνει μόνιμα ο ΦΠΑ στο 21% (από 24%), στο 12% (από 14%) και στο 5% (από 6%) από 1/1/2025

    μειώνει προσωρινά τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτερο επίπεδο της ΕΕ

    – Θεσπίζει πλαφόν περιθωρίου μεικτού κέρδους στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά αγαθά και στα αγροεφόδια με σοβαρές κυρώσεις

    – Θεσπίζει πλαφόν κέρδους 5% στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος

    – Ενεργοποιεί αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των τιμών των αγροτικών προϊόντων, με αφετηρία το στάδιο της παραγωγής τους, εν συνεχεία της αποθήκευσης, διάθεσης, μεταποίησης και τελικής πώλησης αυτών στον καταναλωτή.

    Κλείνοντας καταφέρεται κατά της κυβέρνησης λέγοντας: «Είναι συνεπώς δύσκολο να σταθεί όρθιο το άδειο σακί της κυβέρνησης για την ακρίβεια στη δευτεραθλήτρια χώρα μας, στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη. Δεν είναι αναίσθητοι και αλαζόνες, απλά δεν ενδιαφέρονται».

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Νέα ρεκόρ για FTSE 100, DAX και CAC 40 – Στις 520 μονάδες για πρώτη φορά ο Stoxx 600

    Τουρκία: Μεγάλη προσέλευση για την πρώτη προσευχή στη Μονή της Χώρας μετά τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί

    Βραυρώνα: Ο πατέρας ομολόγησε ότι αυτός πέταξε το μωρό στα σκουπίδια



    ΣΧΟΛΙΑ