• Πολιτική

    Συνταγματική Αναθεώρηση: Έντονη αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση για το αποτέλεσμα της διαδικασίας

    • NewsRoom
    Βουλή


    Έντονη ήταν η αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, καθώς όπως διαπίστωσαν δεν προκύπτει η απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων.

    Νίκος Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή): Λειτουργείται επικοινωνιακά και ρίχνετε τη μπάλα στην εξέδρα

    Την πλήρη αντίθεση του στις προτάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για την αναθεώρηση του συντάγματος, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

    «Για μια ακόμα φορά λειτουργείτε επικοινωνιακά ρίχνοντας τη μπάλα στην εξέδρα, Και αυτά που προτείνετε, είναι για να μην περάσει η αναθεώρηση. Είναι δεδομένο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του συντάγματος, δεν θα γίνει δεκτή γιατί δεν θα λάβει τις 180 ψήφους, όπως δεκτή δεν θα γίνει και της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος.

    Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται την ιστορία, γι’ αυτό αλλάζει τα βιβλία της Ιστορίας, αλλά όπως είπε, δεν θα περάσουν τα σχέδιά της αυτά.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος επίγονος του ΠΑΣΟΚ και με νεολογισμούς προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι» είπε, ενώ ζήτησε να υπάρξει ρητή αναδιατύπωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και να μην καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος στους βουλευτές .

    «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι στην ουσία η κατάργηση της ουσίας του ελληνικού κράτους που έγινε στο όνομα της Αγίας Τριάδος» τόνισε.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε στίγμα για τους πολιτικούς και τα κόμματα το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ζητώντας την κατάργηση του, γιατί όπως είπε, είναι στίγμα ηθικής για τα κόμματα.

    Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση του για τις αλλαγές στο άρθρο 3 και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στη Βουλή.

    «Δεν μπορεί να γίνει χωρισμός εκκλησίας κράτους και εσείς είστε τα τελευταία απολιθώματα που προσπαθείτε να το κάνετε», είπε.

    Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλο ψεύδος ότι καταργείται το άρθρο 86: «Το μόνο που καταργείται είναι η χρονική περίοδος της παραγραφής του αδικήματος των πολιτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ηθικής πολιορκίας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος λένε ότι πολιτικοί και κόμματα είναι κλέφτες. Τολμήστε να συμφωνήσετε στην κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος.

    Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Η αναθεώρηση υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους

    Με καταγγελία της διαδικασίας της συζήτησης στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που, σχολιάζοντας τον καυγά που στήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «συμπαιγνία» και για «δικομματικό παιχνίδι» το οποίο έγινε «με τη συμβολή και του προέδρου της Βουλής».

    Για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε πως υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους, που είναι η ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του και οι προεκλογικές σκοπιμότητες για να στηθεί ο κάλπικος διακομματικός καυγάς.

    Υπογράμμισε ότι κυβερνητική πολιτική σταθερότητα που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα κόμματα σημαίνει να μη διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής είτε από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε από τη λαϊκή πίεση. Πρόσθεσε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια αναπαλαίωσης, ένα μακιγιάζ του σάπιου πολιτικού συστήματος σε μια περίοδο που η σαπίλα φαίνεται όλο και περισσότερο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει χείρα βοηθείας και πως οι προτάσεις του είναι καραμπινάτα αντιδραστικές και γι’ αυτό συμπίπτει με τη ΝΔ που επίσης μιλάει για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική σταθερότητα.

    Βασίλης Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Τελικά δεν θα γίνει Συνταγματική Αναθεώρηση

    Την εκτίμηση ότι “τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση” έκανε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξηγώντας ότι ” από τη σημερινή συζήτηση άλλα έχει στο κεφάλι του ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε, ακόμα, ότι είναι δύσκολο να βρει η επόμενη βουλή 180 βουλευτές που χρειάζεται η αναθεώρηση.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Λεβέντης έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι “εκμεταλλεύτηκε αυτό το θέμα, το 2014, για να ρίξε μια κακή κυβέρνηση και τώρα θέλει να το αλλάξει” και πρότεινε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να χρειάζονται 165 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

    Για το θέμα της εκκλησίας ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει πίσω και σημείωσε ότι οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι.

    Συνδέοντας το θέμα της εκκλησίας με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης είπε ” ότι και να κάνετε εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται στην ψυχή του λαού είναι σαν να μη γίνονται”.

    Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε ότι δεν πρέπει τώρα να γίνει και ζήτησε επίσης να ψηφιστεί τροπολογία όπου οι βουλευτές να εξαιρούνται από τα αναδρομικά.

    Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι): Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα, χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις και λαϊκισμούς

    «Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην παρέμβασή του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επεσήμανε ότι «η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφθούμε την κρίση της δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών. Και τελικά, το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε». Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις για το νέο Σύνταγμα! Και όχι τα πρόσκαιρα κομματικά συμφέροντα. Αυτά που καθοδηγούν πολλές από τις αποφάσεις σε αυτή την αίθουσα. Μπορούμε; Θα φανεί σε 2 μήνες. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν!».

    Ο κ. Θεοδωράκης πρόβαλε τους εξής στόχους που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η συνταγματική αναθεώρηση: «Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους – 12 συνεχή χρόνια είναι αρκετά! Για δημάρχους και βουλευτές! Αν θέλουν να συνεχίσουν, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.

    Επιπροσθέτως πρέπει: Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα. Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή».

    Με αφορμή την τελευταία στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «το δόγμα Πολάκη – που στήριξε και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας – είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής! Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία! Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς».

    Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ιδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ορισμένοι θέλουν να δυσφημίσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, διότι έχουν στόχο και σχέδιο να δημιουργήσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι πλούσιοι φοιτητές. Με αυτά τα μυαλά λοιπόν, έρχεσθε να συζητήσουμε σήμερα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Λέτε να μην αλλάξει το άρθρο 16 και να συνεχίσουμε να ζούμε στην υποκρισία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να σπουδάζουν έξω – ανάμεσα τους προφανώς και δικά σας παιδιά – αλλά στην Ελλάδα να μην έχουν άλλες επιλογές! Και το χειρότερο: Δίνετε και συνεχίζετε να δίνετε άδειες σε σχολές και παραρτήματα πανεπιστημίων, να λειτουργούν με άδεια του υπουργείου Εμπορίου και όχι του υπουργείου Παιδείας! Ουαί υμίν – είναι και επίκαιρα τα εκκλησιαστικά. Και από πού προκύπτει κύριε Τσίπρα ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να μοιράζεται στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Στην Ισπανία και τη Γερμανία απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στη Γαλλία δεν προβλέπεται καν. Μπείτε στο δίκτυο ”Ευρυδίκη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βρείτε όλες τις πληροφορίες. Και απομακρυνθείτε λίγο από τα fake news που προσπαθούν να γεννήσουν νέα τέρατα. Και είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση, που για να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαιρείτε από τη συζήτηση και το άρθρο 16 παράγραφος 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή επιβάλλει την κατήχηση! Ούτε αυτό θα το αλλάξουμε; Πως μιλάτε μετά για θρησκευτική ουδετερότητα; Εμείς θα επιμείνουμε: Αναθεώρηση του άρθρου 16 για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς λόγους θέλουμε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Και ταυτόχρονα, ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού!» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του ΤΟ Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο αποκτά θεσμικό χαρακτήρα. Να μπορεί να ορίζει τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή. Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από τους καταλόγους που θα συντάσσουν οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων. Και τέλος, να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την προεδρική εκλογή.

    Για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας, αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των μητροπολιτών. Και θέλω να προσθέσω κάποιες νέες απόψεις στη συζήτησή μας. Η Πολιτεία πρέπει να έχει εποπτεία στους τόπους λατρείας. Είναι μια κουβέντα που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Δηλαδή δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο στη σύσταση τους, ούτε εκκλησίες, ούτε τζαμιά, ούτε συναγωγές! Και δεν μπορούν να δημιουργούνται και να ενισχύονται με υπόγειες χρηματοδοτήσεις, όπως κατά κόρον συμβαίνει πλέον στην ΕΕ, με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να ανταγωνίζονται πόσα τζαμιά θα ανοίξουν».

    Επίσης, μεταξύ των προτάσεων του Ποταμιού, περιλαμβάνονται η συμφωνία με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. «Η Βουλή να μη μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν συγχρόνως δεν είναι σε θέση να αναδείξει νέα», Για το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, νομίζω ότι όλοι καταλήγουμε πια στις ίδιες απόψεις: κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής για υπουργούς και πολίτες. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από κατάλογο προσώπων που προτείνεται από το κάθε ανώτατο δικαστήριο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: «Δεν φιλοδοξούμε να φέρουμε το τέλειο Σύνταγμα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε τη συριζοποίηση του Συντάγματος – Αλλαγές σε 57 άρθρα προτείνει η ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φώφη Γεννηματά: Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε κ. Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ